Υεμένη: Ξένοι διπλωμάτες, κυρίως Σαουδάραβες, απομακρύνθηκαν από το Άντεν

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015, 09:19
Υεμένη: Ξένοι διπλωμάτες, κυρίως Σαουδάραβες, απομακρύνθηκαν από το Άντεν
Το πολεμικό ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας απομάκρυνε δεκάδες διπλωμάτες, κυρίως Σαουδάραβες, από το Άντεν της νότιας Υεμένης, ενώ συνεχίζονται από την Πέμπτη οι αεροπορικές επιδρομές στη χώρα αυτή εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Οι δυνάμεις του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού εκτέλεσαν την επιχείρηση Τυφώνας για την απομάκρυνση δεκάδων διπλωματών, μεταξύ των οποίων και Σαουδάραβες», από το Άντεν, ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι Ελ-Εχμπαρίγια.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί οι εθνικότητες των υπόλοιπων διπλωματών.

Σύμφωνα με την τηλεόραση, οι διπλωμάτες έχουν φτάσει ήδη στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Παρά τις αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας, της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία, οι Χούτι, που επιδιώκουν την ανατροπή του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, κατάφεραν να προωθηθούν την Παρασκευή προς τα νότια και ανατολικά της Υεμένης.

Οι σιίτες αντάρτες, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, απέκτησαν πρόσβαση στα παράλια της Αραβικής Θάλασσας καθώς έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το λιμάνι Σάκρα που απέχει 100 χιλιόμετρα από το Άντεν, όπως ανέφεραν κάτοικοι της πόλης στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου χαρακτήρισε χαοτική και τεταμένη την κατάσταση που επικρατεί στο Άντεν, όπου ομάδες ανταρτών συγκρούονται με μέλη των "Λαϊκών Επιτροπών" που αντιστέκονται στους Χούτι σε πολλές συνοικίες της πόλης.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην περιοχή του αεροδρομίου, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά τη νύχτα.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ένοπλοι άνδρες εφαρμόζουν το δικό τους νόμο σε γειτονιές της πόλης, απαγορεύουν την κυκλοφορία και κλείνουν δρόμους στήνοντας οδοφράγματα με πέτρες και κορμούς δέντρων.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015, 09:30