Τουλάχιστον 150 αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες στις συνεχιζόμενες σφοδρές συγκρούσεις στη βόρεια Υεμένη για τον έλεγχο της Μαρίμπ, επαρχίας στρατηγικής σημασίας με μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, προσπαθούν ολοένα πιο εντατικά από τις αρχές του Φεβρουαρίου να αποσπάσουν τη Μαρίμπ από τα χέρια των δυνάμεων της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, που υποστηρίζεται από μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί ότι αποκρούστηκαν «επιθέσεις» των σιιτών μαχητών σε πολλά μέτωπα με αποτέλεσμα «120 μαχητές στις τάξεις των Χούθι να σκοτωθούν», δεκάδες σε αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας.

Άλλες πηγές προσκείμενες στον κυβερνητικό στρατό ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο ότι στις τάξεις των δικών τους δυνάμεων σκοτώθηκαν 32 στρατιώτες και μέλη φυλών πιστών στην κυβέρνηση.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους Χούθι, μετέδωσε ότι έγιναν αεροπορικές επιδρομές από τη συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση στη Μαρίμπ, χωρίς να αναφερθεί σε απώλειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι πιο σφοδρές μάχες έγιναν σε έξι από τα μέτωπα. Οι Χούθι δεν μπόρεσαν να προελάσουν παρά σε ένα, στην Κασάρα, περιοχή βορειοδυτικά της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας.

Οι σιίτες αντάρτες, οι οποίοι σπάνια αναφέρονται στις απώλειες στις τάξεις τους, δεν δημοσιοποίησαν ως εδώ κανέναν απολογισμό. Τα έξι και πλέον χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος, οι δυνάμεις τους έχουν καταλάβει σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, συμπεριλαμβανομένης της ιστορικής πρωτεύουσας Σανάα.

Η απώλεια της Μαρίμπ, της τελευταίας επαρχίας υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στον βορρά, θα αποτελούσε βαριά ήττα για αυτές και τον σύμμαχό τους, τη Σαουδική Αραβία. Πέραν της εφόδου τους στη Μαρίμπ, οι Χούθι έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις εναντίον του γειτονικού ισχυρού σουνιτικού βασιλείου με βαλλιστικούς πυραύλους και UAVs φορτωμένα με εκρηκτικά.

Την Παρασκευή, θραύσματα UAVs των Χούθι που αναχαιτίστηκαν στη Σαουδική Αραβία τραυμάτισαν δύο άμαχους, ανάμεσά τους ένα «παιδί δέκα ετών» στο νοτιοδυτικό τμήμα του βασιλείου, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες πρόσφατα ανακοίνωσαν πως παύουν να προσφέρουν υποστήριξη στη στρατιωτική συμμαχία υπό το Ριάντ, προτρέπουν έντονα τις τελευταίες ημέρες τους Χούθι να σταματήσουν την επίθεση στη Μαρίμπ, να κινηθούν προς την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών, καθώς ο ΟΗΕ φοβάται περαιτέρω επιδείνωση αυτής που ήδη χαρακτηρίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια ψηφιακής διάσκεψης διεθνών δωρητών τη Δευτέρα, τα Ηνωμένα Έθνη δεν εξασφάλισαν παρά δεσμεύσεις για τη χορήγηση βοήθειας 1,7 δισεκ. δολαρίων από τα 3,85 δισεκ. δολάρια που ήλπιζαν να συγκεντρωθούν για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις αρωγής. Περί «θανατικής ποινής» για τον πληθυσμό, που δεν απέχει παρά «ένα βήμα» από μείζονα λιμό, έκαναν λόγο αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης