Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το αεροδρόμιο στην πόλη Άντεν της Υεμένης αμέσως μετά την άφιξη ενός αεροπλάνου που μετέφερε τη νέα κυβέρνηση από τη Σαουδική Αραβία.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν, ανέφερε πηγή ασφαλείας στο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός Μάιν Αμπντουλάμ Σαίντ και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου φέρεται πως  μεταφέρθηκαν ασφαλείς στο προεδρικό παλάτι, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα μιας «δειλής τρομοκρατικής επίθεσης» από αντάρτες Χούτι.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο νέο υπουργικό συμβούλιο του Saeed μετέχουν δυνάμεις πιστές στον Πρόεδρο Abdrabbuh Mansour Hadi και δυνάμεις του αυτονομιστικού Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου (STC). Οι δύο παρατάξεις είναι σύμμαχοι στον εμφύλιο πόλεμο ενάντια στο κίνημα Houthi, το οποίο ελέγχει την πρωτεύουσα Sanaa και μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Υεμένης.

 

Η Υεμένη έχει καταστραφεί από μια σύγκρουση που κλιμακώθηκε το 2015, όταν ένας συνασπισμός αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση για να νικήσει τους Χούτι και να αντκαταστήσει την εξουσία του προέδρου Χαντί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ένοπλες συρράξεις προκάλεσαν το θάνατο 100.000 ανθρώπων. Η κατάσταση αποτυπώθηκε ως η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο, με εκατομμύρια πολίτες στο χείλος του λιμού που άφησε τη χώρα ακόμη πιο ευάλωτη στην πανδημία Covid-19.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης