Η Ιαπωνία τίμησε την Τετάρτη την 69η επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας από τους Αμερικανούς στη Χιροσίμα, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να παρίστανται στην τελετή.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, επιζώντες του βομβαρδισμού, απόγονοί τους και ξένοι απεσταλμένοι. Οι παρευρισκόμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων στις 08:15 (τοπική ώρα). Πρόκειται για τη χρονική στιγμή που στις 6 Αυγούστου 1945, ένα βομβαρδιστικό B-29 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το Enola Gay, προχώρησε στη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας που χρησιμοποιήθηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πυρηνική έκρηξη σκότωσε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της πόλης μέσα σε δευτερόλεπτα. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, περίπου 140.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

«Ως η μόνη χώρα που έχει δεχθεί πυρηνική επίθεση εν καιρώ πολέμου και βίωσε τη φρίκη, η Ιαπωνία έχει την ευθύνη να επιτύχει να γίνει πραγματικότητα ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα και να συνεχίσει να ενημερώνει για τη βαρβαρότητά τους τις μελλοντικές γενεές και όλον τον κόσμο», τόνισε ο Άμπε στην ομιλία του.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ουδέποτε ζήτησε επίσημα συγγνώμη για τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών που μετέτρεψαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι σε πυρηνική κόλαση, ενώ κανένας Αμερικανός πρόεδρος εν ενεργεία δεν έχει επισκεφθεί ποτέ τις δύο μαρτυρικές πόλεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι από την πλευρά του κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «και όλους τους ηγέτες των κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να επισκεφθούν τις πόλεις όπου ερρίφθησαν οι ατομικές βόμβες το συντομότερο δυνατόν». Πρόσθεσε πως «εάν το έπρατταν θα πείθονταν πως τα πυρηνικά όπλα είναι το απόλυτο κακό και δεν θα έπρεπε πλέον να επιτρέπεται να υπάρχουν».

Αντιδράσεις για τη στρατιωτική πολιτική

Ωστόσο μέλη του κινήματος ειρήνης της Ιαπωνίας δηλώνουν εξοργισμένα εξαιτίας της πρόσφατης απόφασης του πρωθυπουργού Άμπε που προβλέπει μεγαλύτερη χρήση στρατιωτικής ισχύος σε διεθνές επίπεδο, μεταβάλλοντας άρδην την μεταπολεμική πολιτική της χώρας σε ζητήματα ασφάλειας.

Η κυβέρνηση προωθεί μια νέα πολιτική σε θέματα διεθνούς ασφάλειας, καθιστώντας δυνατή την ανάπτυξη του ιαπωνικού στρατού στο εξωτερικό επανερμηνεύοντας το Σύνταγμα της Ιαπωνίας (1947), που θεωρείτο ειρηνιστικό.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo News και δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή, το 84% εξ όσων ερωτήθηκαν κρίνει πως οι εξηγήσεις που έδωσε η κυβέρνηση για αυτή την αλλαγή πολιτικής είναι ανεπαρκείς.

Ο Άμπε υποσχέθηκε στους επιζώντες της επίθεσης στη Χιροσίμα ότι θα «καταβάλλει περαιτέρω προσπάθειες να εξασφαλίσει την κατανόηση της κοινής γνώμης» όσον αφορά το ζήτημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης