Οκτώ χρόνια μετά το δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, εξαιτίας του οποίου εκκενώθηκαν οι γειτονικές πόλεις, οι Αρχές της χώρας επέτρεψαν για πρώτη φορά στους κατοίκους μίας συνοικίας να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η μικρή πόλη Οκούμα αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη στην προσπάθειά της να ανοικοδομηθεί. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 10.000 κατοίκους της αποφάσισαν να μην επιστρέψουν, σύμφωνα με έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο το 3,5% εξ αυτών ζούσε στη συνοικία όπου πλέον επιτρέπεται η επιστροφή των κατοίκων, όμως ο δήμαρχος της Οκούμα επέμεινε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για την πόλη» δήλωσε ο Τοσιτσούνα Ουατανάμπε. «Ωστόσο, δεν είναι αυτός ο στόχος, αλλά η αρχή προς την άρση της διαταγής εκκένωσης για ολόκληρη την πόλη» πρόσθεσε.

Τον Μάρτιο του 2011 ένας ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι που προκάλεσε κατέστρεψαν το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Tokyo Electric Power (Tepco), το οποίο βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Οκούμα και Φουτάμπα στις ακτές του Ειρηνικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας του σοβαρότερου πυρηνικού δυστυχήματος τα τελευταία 25 χρόνια. Έκτοτε η περιοχή όπου απαγορεύεται η πρόσβαση περιορίζεται σταδιακά και πλέον μόνο 339 τετραγωνικά χιλιόμετρα θεωρούνται μη ασφαλή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης