Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα πως η Ιαπωνία θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Τόκιο και άλλες τέσσερις εναπομείνασες περιοχές αργότερα στη διάρκεια της ημέρας, αλλά πως αυτή μπορεί να επιβληθεί εκ νέου αν ο ρυθμός των μολύνσεων αυξηθεί.

Οι περιορισμοί στην κοινωνική αποστασιοποίηση χαλάρωσαν για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας στις 14 Μαΐου, καθώς ο αριθμός των νέων μολύνσεων μειώθηκε, αλλά η κυβέρνηση εξακολούθησε να θέτει το Τόκιο και άλλες τέσσερις νομούς υπό παρακολούθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άμπε δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου πως το συνολικό ποσό των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης από δύο οικονομικά πακέτα θα ξεπεράσει τα 200 τρισ. γεν, αλλά θα χρειαστεί ακόμη αρκετός χρόνος για την επάνοδο στην καθημερινότητα παράλληλα με τον έλεγχο των κινδύνων μόλυνσης. Ο Άμπε πρόσθεσε πως η Ιαπωνία κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του ιού μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα, με τον δικό της τρόπο και πως αυτό δείχνει την ισχύ του «ιαπωνικού μοντέλου».

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε νωρίτερα σήμερα στους δημοσιογράφους πως η κυβέρνηση έλαβε την έγκριση σημαντικών συμβούλων της προκειμένου να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για όλες τις εναπομείνασες περιοχές.

«Αν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αρθεί, είναι σημαντικό να διευρύνουμε την οικονομική δραστηριότητα κατά στάδια, καθώς θα εγκαθιδρύουμε έναν νέο τρόπο ζωής» είπε ο Γιασουτόσι Νισιμούρα και πρόσθεσε πως ο επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής συνέστησε στενή παρακολούθηση των νομών Τόκιο, Καναγκάουα και Χοκάιντο, όπου οι μολύνσεις παρουσιάζουν διακυμάνσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο διέφυγε ενός εκρηκτικού ξεσπάσματος της επιδημίας με τουλάχιστον 16.600 μολύνσεις και 839 θανάτους μέχρι τώρα, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK – ωστόσο η επιδημία τη βύθισε στην ύφεση, ενώ η δημοτικότητα του Άμπε έπεσε σε χαμηλό πολλών ετών.

Δημοσκόπηση της εφημερίδας Asahi στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έδειξε πως το ποσοστό υποστήριξης στον Άμπε είναι μόλις στο 29% -το χαμηλότερο ποσοστό αφότου επέστρεψε στην εξουσία στα τέλη του 2012-, ενώ το ποσοστό αποδοκιμασίας του πρωθυπουργού έφτασε στο 52%. Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με εκείνα έρευνας της εφημερίδας Mainichi που δημοσιεύτηκαν το Σάββατο.

Μια κυβερνητική ειδική ομάδα θα συγκληθεί μετά τη συνέντευξη Τύπου του Άμπε και η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει μετά τη συνεδρίαση αυτή.

Η κυβερνήτης του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε έχει πει πως η πρωτεύουσα θα προχωρήσει στο «στάδιο ένα» της χαλάρωσης των περιορισμών, μόλις αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό θα επιτρέψει την επαναλειτουργία των βιβλιοθηκών και των μουσείων, ενώ τα εστιατόρια θα μπορούν να μένουν ανοιχτά μέχρι αργότερα το βράδυ. Τα επόμενα στάδια προβλέπουν την επαναλειτουργία των θεάτρων, των κινηματογράφων και των λούνα παρκ.

Το Τόκιο κατέγραψε σήμερα οκτώ νέες μολύνσεις, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Προκειμένου να διατηρήσει την οικονομία σε τροχιά στη διάρκεια της πιο βαθιάς υποχώρησης στη μεταπολεμική περίοδο, η κυβέρνηση εξετάζει νέες οικονομικές ενισχύσεις ύψους 100 τρισ. γεν (930 δισ. δολαρίων ΗΠΑ), που θα περιλαμβάνουν κυρίως τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τις επιχειρήσεις, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Nikkei.

Το πακέτο, που θα χρηματοδοτηθεί από έναν δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό, θα ακολουθήσει ένα σχέδιο δαπανών ρεκόρ ύψους 117 τρισ. γεν που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα.

Τα συνδυασμένα οικονομικά μέτρα θα ανεβάσουν το σύνολο των δαπανών στην απόκριση στην πανδημία περίπου στο 40% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας. Το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει 60 τρισ. γεν για τη διεύρυνση των δανειοδοτικών προγραμμάτων που προσφέρουν δημόσια και ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε εταιρείες που επλήγησαν από τον ιό, ανέφερε η Nikkei. Άλλα 27 τρισ. γεν προορίζονται για άλλη βοήθεια που θα περιλαμβάνει την κεφαλαιακή ενίσχυση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ανέφερε η εφημερίδα.

Η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό ο οποίος θα περιλαμβάνει επίσης επιδοτήσεις προκειμένου οι επιχειρήσεις να πληρώσουν ενοίκια και μισθούς, σε ένα υπουργικό συμβούλιο μεθαύριο, Τετάρτη.

Η οικονομία της Ιαπωνίας σημείωσε ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο και οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω συρρίκνωση 22% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης