Το Ιράν έχει μειώσει τα αποθέματά του σε χαμηλού εμπλουτισμού φυσικό ουράνιο και έχει προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες για να συμμορφωθεί με τους όρους της περσινής προσωρινής συμφωνίας που σύναψε με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αναφέρει μια έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Η ΙΑΕΑ εξέδωσε την εξαμηνιαία έκθεσή της για την εφαρμογή της προσωρινής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) την ημέρα κατά την οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις τους για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας ως τις 30 Ιουνίου 2015. Η Υπηρεσία ελέγχει αν το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της προσωρινής συμφωνίας που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει αυτής, η Τεχεράνη συμφώνησε να σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος της πυρηνικής του δραστηριότητας με αντάλλαγμα την άρση κάποιων κυρώσεων. Παράλληλα δεσμεύτηκε να περιορίσει το απόθεμά του σε χαμηλού εμπλουτισμού φυσικό ουράνιο. Η εμπιστευτική έκθεση της ΙΑΕΑ, η οποία έχει περιέλθει στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, αναφέρει ότι το απόθεμα του Ιράν πλέον ανέρχεται σε λιγότερα από 7.400 κιλά, κάτω από το όριο που συμφωνήθηκε το 2013.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης