Ισραηλινός υπουργός τάχθηκε σήμερα υπέρ «της ειρήνης και της ασφάλειας» κατά τη διάρκεια σπάνιας ομιλίας Ισραηλινού αξιωματούχου σε διεθνή διάσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την ώρα που το εβραϊκό κράτος έχει ξεκινήσει μια επίθεση γοητείας στις χώρες του Κόλπου.

«Η ειρήνη και η ασφάλεια, συνοδευόμενες από την οικονομική και επιστημονική πρόοδο, αποτελούν την εγγύηση για το μέλλον των επόμενων γενιών» δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών Αγιούμπ Καρά σε ομιλία του στα αραβικά κατά τη διάρκεια αυτής της διεθνούς διάσκεψης για τις τηλεπικοινωνίες που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι.

Μέλος του Λικούντ, του κόμματος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Καρά, ένας Δρούζος, επεσήμανε ότι «θεμελιώδης προτεραιότητα» της χώρας του είναι «η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και της επιστημονικής συνεργασίας» με τα κράτη του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τη Δευτέρα η Ισραηλινή υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μίρι Ρεγκέβ ανήρτησε βίντεο στη σελίδα της στο Facebook στο οποίο ανέφερε ότι θα επισκεφθεί το τέμενος Σέιχ Ζάγεντ στο Άμπου Ντάμπι, πρωτεύουσα των Εμιράτων, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται «για την πρώτη επίσκεψη» αυτού του είδους που πραγματοποιεί «Ισραηλινός υπουργός».

Φορώντας μια κόκκινη αμπάγια και ένα λευκό μαντήλι, η Ρεγκέβ περιστοιχιζόταν από άνδρες που φορούσαν την παραδοσιακή στολή των Εμιράτων.

Έφτασε στη χώρα την Πέμπτη συνοδεύοντας την εθνική ομάδα τζούντο του Ισραήλ. Την Κυριακή ο Ισραηλινός τζουντόκα Σάγκι Μούκι κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και κατά την απονομή του ακούστηκε ο ισραηλινός εθνικός ύμνος, κάτι που επίσης συνέβη για πρώτη φορά στα Εμιράτα.

Την προηγούμενη Παρασκευή ο Νετανιάχου επισκέφθηκε το σουλτανάτο του Ομάν. Αυτό ήταν το πρώτο ταξίδι Ισραηλινού αξιωματούχου στη χώρα από το 1996.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ισραήλ δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τις αραβικές χώρες, με εξαίρεση την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Όμως, ο Νετανιάχου, ο οποίος θεωρεί  το Ιράν βασική απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ, προωθεί την ιδέα μιας νέας προσέγγισης μεταξύ της χώρας του και των χωρών του Κόλπου που ενδέχεται να οδηγήσει σε μια διπλωματική αναδιάταξη στην περιοχή προς όφελος του εβραϊκού κράτους.

Από τη μεριά τους, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ενδεχόμενη «εξομάλυνση» των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και αραβικών χωρών, οι οποίες ιστορικά έθεταν την επίλυση του Μεσανατολικού ως προϋπόθεση για αυτό το ενδεχόμενο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης