Η εισαγγελία της Βουλγαρίας απήγγειλε κατηγορίες σε τρεις Ρώσους για απόπειρα δολοφονίας του Βούλγαρου επιχειρηματία Εμελιάν Γκέμπρεφ, του γιου του Χρίστο και ενός άλλου ατόμου με τα αρχικά Β.Τ., σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας, ενώ τα ονόματα των τριών κατηγορουμένων δεν αναφέρονται.

Στην ανακοίνωση της εισαγγελίας γίνεται λόγος για «εκ προθέσεως απόπειρα δηλητηρίασης του Εμελιάν Γκέμπρεφ» και πως οι τρεις Ρώσοι κατηγορούνται «για προμελετημένη απόπειρα δολοφονίας μέσω δηλητηριάσεως με χρήση άγνωστης φωσφορούχας χημικής ένωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελία της Σόφιας έχει εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και διεθνές ένταλμα σύλληψης και ζητάει την έκδοση των τριών Ρώσων μόλις συλληφθούν.

Η ρωσική πρεσβεία στην Σόφια ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για τις κατηγορίες κατά των τριών Ρώσων πολιτών από την ιστοσελίδα της εισαγγελίας, καθώς δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση

Σύμφωνα με την εισαγγελία της Βουλγαρίας, η απόπειρα δολοφονίας κατά του Βούλγαρου Εμελιάν Γκέμπρεφ διαπράχθηκε την περίοδο μεταξύ 28 Απριλίου και 4 Μαΐου 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εμελιάν Γκέμπρεφ, έμπορος όπλων, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με βαριάς μορφής δηλητηρίαση στις 28 Απριλίου 2018. Στις βιοχημικές αναλύσεις που έγιναν στον Γκέμπρεφ εντόπισαν ίχνη ουσιών παρόμοιων με τον νευροπαραλυτικών ουσιών του «Νοβιτσόκ» με το οποίο είχαν δηλητηριασθεί στο Λονδίνο οι Σκριπάλ.

Η εισαγγελία είχε επιβεβαιώσει ότι την ημέρα της δηλητηρίασης του Βούλγαρου επιχειρηματία στο γραφείο του είχαν εντοπισθεί άνδρες της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας (GPU).

Μετά το περιστατικό στο Σόλσμπερι του Λονδίνου, όπου τον Μάρτιο του 2018 είχε γίνει απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια με χρήση του νευροπαραλυτικού παράγοντα «Νοβιτσόκ», οι βρετανικές αρχές άρχισαν να εξετάζουν το σενάριο της εμπλοκής στη δηλητηρίαση τους του αξιωματικού της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας (GPU), που έγινε γνωστός με το όνομα Σεργκέι Φεντότοφ.

Μάλιστα, είχε ανακοινωθεί τότε ότι η Σκότλαντ Γιαρντ και η βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας ΜΙ-5 θα ερευνήσουν το περιστατικό που συνέβη το 2015 στην Βουλγαρία και γι’ αυτόν τον λόγο στην συνέχεια επισκέφθηκε τη Βουλγαρία ομάδα Βρετανών ανακριτών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Svoboda.org

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης