Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε την προηγουμένη δύο τακτικούς κατευθυνόμενους πυραύλους, για να επαληθεύσει την ακρίβεια του οπλικού συστήματος αυτού.

Η εκτόξευση, χθες Δευτέρα – η Νότια Κορέα έκανε λόγο περί δύο βαλλιστικών πυραύλων μικρού δραστικού βεληνεκούς – ήταν η τέταρτη οπλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ από την αρχή της χρονιάς. Ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν είχε προαναγγείλει ότι θα επιδιωχθεί η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, παρά τις ασφυκτικές διεθνείς κυρώσεις, αψηφώντας τις προσφορές των ΗΠΑ να ξαναρχίσει διάλογος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη δοκιμάσει διάφορους τύπους όπλων φέτος, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων που κατ’ αυτήν ήταν υπερηχητικοί.

Οι αλλεπάλληλες εκτοξεύσεις σημειώνονται σε ιδιαίτερα λεπτή συγκυρία στην περιοχή. Ο μοναδικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας με κύρος σε διεθνές επίπεδο, η Κίνα, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες· η Νότια Κορέα θα οργανώσει προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, «οι δύο τακτικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από το δυτικό τμήμα» της χώρας «έπληξαν με ακρίβεια νησί-στόχο στην Ανατολική Θάλασσα της Κορέας», επίσης γνωστή ως Θάλασσα της Ιαπωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ακαδημία Επιστημών Άμυνας επιβεβαίωσε την ακρίβεια, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του παραγόμενου οπλικού συστήματος», συμπλήρωσε το KCNA.

Τις εκτοξεύσεις ανακοίνωσαν αρχικά χθες το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας και οι Αρχές της Ιαπωνίας.

Οι ΗΠΑ αξίωσαν η Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει τις «παράνομες και αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές της».

Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ο Σανγκ Κιμ, κάλεσε για ακόμη μια φορά χθες Δευτέρα, από κοινού με τους ομολόγους του της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, τη Βόρεια Κορέα να ανταποκριθεί στην προσφορά της Ουάσινγκτον για «διάλογο», «χωρίς προαπαιτούμενα», που της έχει απευθύνει επανειλημμένα η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης