Εξήντα χρόνια από την πρώτη στην ιστορία αμερικανοσοβιετική Συνάντηση Κορυφής, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στη Βιέννη στις αρχές Ιουνίου του 1961, η αυστριακή πρωτεύουσα δεν αποκλείεται να φιλοξενήσει τώρα την ενδεχόμενη Συνάντηση Κορυφής, την οποία πρότεινε πρόσφατα, για το προσεχές μέλλον, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ανάμεσα στον ίδιο και στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως δήλωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, «η Βιέννη είναι πιθανός τόπος πραγματοποίησης μίας ενδεχόμενης Συνάντησης Κορυφής του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, και προς τούτο υπάρχουν ήδη επαφές με την ρωσική και την αμερικανική πλευρά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν κάποιες λίγες πόλεις, οι οποίες είναι αυτή την στιγμή υπό συζήτηση «και η Βιέννη είναι μία από αυτές», ανέφερε ο καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι η Αυστρία «δεν παίζει διαμεσολαβητικό ρόλο», ωστόσο, «για ολόκληρο τον κόσμο, για ολόκληρη την Ευρώπη είναι καλό, εάν υπάρξει μία τέτοια συνάντηση, ανεξάρτητα από το πού θα πραγματοποιηθεί». .

«Αλλά φυσικά, εάν πραγματοποιηθεί στην Αυστρία, εάν πραγματοποιηθεί στη Βιέννη, είναι μεγάλη τιμή για εμάς», τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς στις σημερινές δηλώσεις του, αναφερόμενος στην πρόταση για αμερικανο-ρωσική Συνάντηση Κορυφής που είχε κάνει πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πέραν της Αυστρίας, την πρόθεσή τους να φιλοξενήσουν αυτή την Συνάντηση Κορυφής, έχουν εκδηλώσει η Φινλανδία και η Ελβετία, της οποίας οι πρεσβείες στην Ουάσινγκτον και στη Μόσχα έχουν κάνει ανάλογες προτάσεις, όπως γράφει σήμερα η ελβετική εφημερίδα «Tages-Anzeiger», επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν από σχεδόν 60 χρόνια, η ανθρωπότητα έστρεφε τα βλέμματά της στη Βιέννη, όπου στις 3 και 4 Ιουνίου του 1961 πραγματοποιούνταν η πρώτη στην ιστορία των δύο υπερδυνάμεων, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Σοβιετικής Ένωσης, Συνάντηση Κορυφής των ηγετών τους, του τότε Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι και του τότε αρχηγού του κόμματος και του κράτους της ΕΣΣΔ, Νικήτα Χρουστσόφ.

Επρόκειτο για την πρώτη και τελευταία προσωπική συνάντηση των δύο ισχυρότερων την εποχή εκείνη πολιτικών του κόσμου, καθώς ο μεν Τυον Κένεντι δολοφονήθηκε σχεδόν δυόμισι χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 1963, ο δε Νικίτα Χρουστσόφ καθαιρέθηκε από τα αξιώματά του τη χρονιά που ακολούθησε.

Στη Βιέννη δόθηκε τότε η πρεμιέρα των διμερών συναντήσεων κορυφής, μεσούντος μάλιστα του Ψυχρού Πολέμου, καθώς στο μεταξύ, οι άλλες δύο σύμμαχοι-νικήτριες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Γαλλία και Βρετανία, από πλευράς ρεαλιστικής πολιτικής δεν έπαιζαν πλέον σημαντικό ρόλο.

Τον ρόλο αυτό είχαν διεκδικήσει και αποσπάσει ως ηγέτιδες των δύο στρατοπέδων Ανατολής-Δύσης, του Συμφώνου της Βαρσοβίας από τη μια και του ΝΑΤΟ από την άλλη, οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ αντίστοιχα.

Η Βιέννη, η οποία είχε προτιμηθεί τότε εξαιτίας του καθεστώτος της διαρκούς ουδετερότητας της Αυστρίας -το οποίο διαφυλάττουν μέχρι σήμερα ως κόρη οφθαλμού οι πολίτες της- καθιερώθηκε στα επόμενα χρόνια ως τόπος διεθνών συναντήσεων, και αυτό, πέρα από τη δεύτερη Συνάντηση Κορυφής των δύο υπερδυνάμεων με τους προέδρους Τζίμι Κάρτερ και Λέονιντ Μπρέζνιεφ, τον Ιούλιο του 1979.

Αργότερα μάλιστα, το 1980, χάρις βέβαια και στον ιστορικό καγκελάριο της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι η Βιέννη καθιερωνόταν και ως τρίτη έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με πολλούς υποοργανισμούς του, φιλοξενώντας μέχρι τις ημέρες μας, δεκάδες συναντήσεις κορυφής και διεθνείς διασκέψεις.

Ο Μπρούνο Κράισκι, στα δεκατρία χρόνια της αυτοδύναμης διακυβέρνησής του, έχαιρε διεθνούς αναγνώρισης ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου, αλλά και ως πρωτοστάτης και υπέρμαχος της αναγνώρισης και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης