Η οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο έχει απολέσει «το 25 ως το 30%» των εδαφών του Ιράκ, μεγάλο τμήμα του οποίου είχε καταλάβει στο απόγειο της δράσης του τον περασμένο Αύγουστο, πριν από την έναρξη των αεροπορικών πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ», ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Το Ι.Χ. δεν είναι πλέον η κυρίαρχη δύναμη στο 25 ως 30% των κατοικημένων περιοχών του Ιράκ, όπου διέθετε πλήρη ελευθερία κίνησης» τον Αύγουστο, δήλωσε ο συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά οι περιοχές των οποίων το Ι.Χ. έχει απολέσει τον έλεγχο φθάνουν τα 13.000 ως 17.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου και του κεντρικού Ιράκ.

«Το Χαλιφάτο τώρα απωθείται, με βραδείς ρυθμούς», αλλά «είναι μια μακρά μάχη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Από τον Αύγουστο του 2014 αεροσκάφη του συνασπισμού εξαπέλυσαν 3.244 αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης, εκ των οποίων τις 1.879 στο Ιράκ και τις 1.365 στη Συρία. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διεξήγαγε περίπου το 80% των επιδρομών αυτών, κατά τα στοιχεία του Πενταγώνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Συρία, το Ισλαμικό Χαλιφάτο. «διατηρεί τον έλεγχό του γενικά», χάνοντας μεν έδαφος γύρω από την πόλη Κομπανί, αλλά αντιθέτως κερδίζοντας έδαφος στα περίχωρα της Δαμασκού και της Χομς, φθάνοντας ως το σημείο να εισβάλει στον καταυλισμό προσφύγων Γιάρμουκ, επισήμανε ακόμη ο συνταγματάρχης Γουόρεν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης