Οι τουρκικές Αρχές άρχισαν επιθεωρήσεις στην Αγία Σοφία σήμερα στο πλαίσιο προετοιμασιών, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή, μία ημέρα μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να ανοίξει τον δρόμο για την μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί.

Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία την 24η Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 1934 και το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το βυζαντινό μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τη διεθνή κατακραυγή ο Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στην απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Μάλιστα απέρριψε σήμερα τις διεθνείς αντιδράσεις και την καταδίκη για τη μετατροπή σε τζαμί, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει να κάνει με τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του.

«Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της», είπε κατά τη διάρκεια μιας τελετής, μέσω τηλεδιάσκεψης. «Λάβαμε αυτήν την απόφαση όχι σε σχέση με όσα οι άλλοι λένε, αλλά σε σχέση με τα δικαιώματά μας, όπως το κάναμε στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κτήριο έκλεισε για τους επισκέπτες σήμερα, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, περιγράφοντας πως ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.

Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.

Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών: Θλίψη και απογοήτευση από την απόφαση για την Αγία Σοφία

Εν τω μεταξύ, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, που συγκεντρώνει περίπου 350 χριστιανικές εκκλησίες, εξέφρασε σήμερα τη «θλίψη και την ανησυχία του» μετά την απόφαση των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

Ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα του Συμβουλίου, ο καθηγητής Γιόαν Σάουκα, αναφέρθηκε στο θέμα σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Τουρκίας η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του οργανισμού, με έδρα τη Γενεύη.

Από το 1934, την ημερομηνία μετατροπής της σε μουσείο, η Αγία Σοφία «ήταν ένας τόπος δεκτικότητας, συνάντησης και έμπνευσης για τους ανθρώπους όλων των εθνών και όλων των θρησκειών», επισημαίνεται στην επιστολή προς τον Ερντογάν.

Ήταν μια απόδειξη της «προσήλωσης της Τουρκίας στην κοσμικότητα» και της «επιθυμίας της να αφήσει πίσω όλες τις συγκρούσεις του παρελθόντος».

Ο Γιόαν Σάουκα καταλογίζει στον Τούρκο πρόεδρο ότι «ανέτρεψε αυτή τη θετική ένδειξη δεκτικότητας της Τουρκίας μετατρέποντάς την σε ένδειξη αποκλεισμού και διχασμού».

Μπάιντεν: Καλώ τον Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κάλεσε τον Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του. 

Σε ανακοίνωσή του, ο Δημοκρατικός υποψήφιος εκφράζει τη λύπη του, τονίζοντας ότι το μουσειακό καθεστώς του μνημείου εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε όλους.

«Η Αγιά Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα και μια πολύτιμη ιερή τοποθεσία για ανθρώπους πολλών θρησκειών. Τα τελευταία 85 χρόνια, η Αγιά Σοφία υπήρξε ένα μουσείο, που επέτρεπε σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να το επισκεφτούν, να το θαυμάσουν και να προσευχηθούν σε αυτόν τον ιερό χώρο που από το 1985 αποτελεί επίσης μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Λυπάμαι για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά Σοφία σε τζαμί και καλώ τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του και να διατηρήσει αυτόν τον ιερό χώρο υπό το σημερινό καθεστώς του μουσείου διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε όλους», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης