Μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση της Ουάσινγκτον πως, εάν και εφόσον η Τουρκία προμηθευτεί ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400, θα πρέπει να ξεχάσει την παραλαβή αεροσκαφών τύπου F-35, η Άγκυρα -ως φαίνεται- αποφάσισε να διαχειριστεί το ζήτημα με τον γνωστό τρόπο του ανατολίτικου παζαριού.
H Άγκυρα βρέθηκε σε δύσκολη θέση, πιεζόμενη να ικανοποιήσει και τον πρόσφατο Ρώσο σύμμαχο, αλλά και να αντιληφθεί πως οι στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ βρίσκονται εν κινδύνωΠροφασιζόμενη προβλήματα στην απορρόφηση της ρωσικής τεχνογνωσίας λόγω προβλημάτων στο λογισμικό, η Τουρκία ανέβαλε την παραλαβή του συστήματος, επεκτείνοντας το χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης της συμφωνίας από τους εννέα στους 19 μήνες.
Όμως, τα προβλήματα εναρμόνισης του ρωσικού λογισμικού με τα υφιστάμενα δυτικού τύπου λογισμικά συστήματα ήταν εδώ και πολύ καιρό γνωστά. Τα είχε αντιμετωπίσει και η Ελλάδα με το σύστημα S-300, όταν αυτό είχε καταφθάσει στη χώρα μας από την Κύπρο.
Είναι προφανές πως η Άγκυρα βρέθηκε σε δύσκολη θέση, πιεζόμενη να ικανοποιήσει και τον πρόσφατο Ρώσο σύμμαχο, αλλά και να αντιληφθεί πως οι στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ βρίσκονται εν κινδύνω.
Δεν θα μπορούσε να ακυρώσει με μία μονοκοντυλιά το συμβόλαιο προμήθειας των S-400 και γι’ αυτό επιλέγει την επιμήκυνση της χρονικής ρήτρας για την παραλαβή τους.
Αυτό τουλάχιστον είναι το πρώτο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι παρατηρητές.
Στην Ουάσινγκτον έχει διαμορφωθεί ένα διακομματικό μέτωπο στο Κογκρέσο, όπου Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί μπλοκάρουν την προμήθεια πολεμικού υλικού στην Τουρκία όσο η Άγκυρα σχεδιάζει και προγραμματίζει στρατιωτικές συμφωνίες με τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι της εν λόγω απόφασης προηγήθηκε η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ και οι προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον για τα πολεμικά αεροσκάφη F-35.

Oι Αμερικανοί, ειδικότερα, είχαν προειδοποιήσει την Τουρκία ότι εάν παραλάβει τα ρωσικά οπλικά συστήματα, τότε αυτόματα θα ακυρωθεί η παραλαβή των αμερικανικών F-35.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό διότι, όπως είχαν πει Αμερικανοί αξιωματούχοι σε Τούρκους, η παραλαβή των S-400 θα αποτελούσε απειλή και για το ΝΑΤΟ και για τα οπλικά συστήματα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Στις 21 Ιουνίου η Άγκυρα αναμένεται να παραλάβει το πρώτο αμερικανικό μαχητικό F-35 από τα συνολικά 24 τεχνολογίας stealth.

Ωστόσο, αβέβαιο παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι για τα υπόλοιπα, ενώ αναμένεται να συσταθεί ειδική επιτροπή διαπραγμάτευσης τόσο για τους ρωσικούς πυραύλους όσο και για τα αμερικανικά μαχητικά.

Όλα τα παραπάνω σε μία κρίσιμη περίοδο για την κυβέρνηση Ερντογάν και λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 24 του τρέχοντος μηνός.
Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης