Το Ιράν επιθυμεί να συνεχίσει τη συνεργασία του και τον διάλογο με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), μετά την αποτυχία των συνομιλιών που διεξήχθησαν τις δύο τελευταίες ημέρες στην Τεχεράνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιράν στην υπηρεσία Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής ιρανικής τηλεόρασης.

«Τις δύο αυτές ημέρες, θίξαμε τις τεχνικές και νομικές πτυχές. Τεχνικές απαντήσεις δόθηκαν σε ερωτήματα της υπηρεσίας. Η προσέγγιση αυτή της συνεργασίας και του διαλόγου θα συνεχιστεί. Και συμβουλεύουμε (την ΙΑΕΑ) να αποφύγει διατάραξη του κλίματος συνεργασίας» δήλωσε ο Σολτανιέχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ως ένδειξη καλής θελήσεως, το Ιράν έδωσε στην υπηρεσία μια προκαταρκτική δήλωση και την απάντησή του στους άξονες της έκθεσης του γενικού διευθυντή» της ΙΑΕΑ, προσέθεσε. «Αναφέρθηκαν προτάσεις» για την ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στο Ιράν και την ΙΑΕΑ, «αλλά, για να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία, χρειαζόμαστε επιπλέον χρόνο. Και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες» επέμεινε ο Σολτανιέχ.

Αναφερόμενος στην άρνηση της Τεχεράνης να επιτρέψει στην αποστολή της υπηρεσίας την πρόσβαση στον φερόμενο πυρηνικό σταθμό του Παρσίν, που βρίσκεται σε στρατιωτική βάση, εξήγησε: «Για κάθε επίσκεψη είναι απαραίτητο να οριστεί ένα πλαίσιο και κανόνες που να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις σκέψεις και των δύο πλευρών».

Η ΙΑΕΑ διαπίστωσε σήμερα αποτυχία της πρόσφατης αυτής αποστολής της στην Τεχεράνη, η οποία είχε στόχο να διαλύσει τις αμφιβολίες όσον αφορά στους στόχους του Ιράν στον πυρηνικό τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης