Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν κάλεσαν την Τρίτη την επικείμενη διοίκηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να τηρήσει τη συμφωνία του Φεβρουαρίου για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρουν στρατεύματα βάσει της συμφωνίας που προβλέπει την ολοκλήρωση της απόσυρσης έως τον Μάιο, υπό την προϋπόθεση ορισμένων εγγυήσεων ασφαλείας, ενώ οι Ταλιμπάν διεξάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση στην Ντόχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Ισλαμικό Εμιράτο θα ήθελε να τονίσει στον νέο εκλεγμένο Αμερικανό πρόεδρο και τη μελλοντική διοίκηση ότι η εφαρμογή της συμφωνίας είναι το πιο λογικό και αποτελεσματικό εργαλείο για τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών μας» δήλωσε η ομάδα σε μια δήλωση, το πρώτο της ουσιαστικό σχόλιο για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο η βία έχει αυξηθεί σε ολόκληρη τη χώρα με τους Ταλιμπάν να επιτίθενται στις επαρχιακές πρωτεύουσες, σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλούν αεροπορικές επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Κατάρ αναβάλλονται συνεχώς.

Οργανώσεις όπως τα Ηνωμένα Έθνη έθεσαν επίσης ερωτήματα σχετικά με την Αλ Κάιντα με έναν ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ να λέει στο BBC τον περασμένο μήνα ότι η ομάδα εξακολουθούσε να είναι «βαθιά ενσωματωμένη» στους Ταλιμπάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε καταστήσει το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν μια μεγάλη υπόσχεση της εκστρατείας του και είχε πει σε ένα tweet τον Οκτώβριο ότι τα στρατεύματα θα μπορούσαν να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν μέχρι τα Χριστούγεννα, αν και αξιωματούχοι όπως ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειάς του δήλωσαν ότι εργάζονται σε προθεσμία για τον Μάιο του 2021.

Πηγή: Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης