Τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., αναμένεται να υιοθετήσει αύριο το Κολέγιο των Επιτρόπων που συνεδριάζει στο Στρασβούργο.

Στο πνεύμα των όσων δήλωσε ο πρόεδρος Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια που θα παρουσιαστεί αύριο, αναμένεται να τονίζει την ανάγκη να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με την προοπτική ένταξης, τουλάχιστον ορισμένων εξ αυτών, ως το 2025. Η Επιτροπή αναμένεται να ενθαρρύνει όλες τις υποψήφιες χώρες να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για την ευρωπαϊκή προοπτική τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τονίσει στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, ότι καμία από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν είναι ακόμα έτοιμη να προσχωρήσει στην ΕΕ, ωστόσο εκτίμησε ότι ως τη λήξη της θητείας της επόμενης Επιτροπής, η ΕΕ θα έχει περισσότερα από 27 κράτη-μέλη.

Μεταξύ των έξι υποψήφιων χωρών (Μαυροβούνιο, Σερβία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη), το Μαυροβούνιο και η Σερβία έχουν το «προβάδισμα» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ενώ η ΠΓΔΜ και η Αλβανία δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Η ετήσια έκθεση προόδου της Επιτροπής για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο. Το 2015 και το 2016 η Επιτροπή δεν εισηγήθηκε στο Συμβούλιο της ΕΕ την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε στη χώρα. Ωστόσο, τον Απρίλιο η Επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί εκ νέου την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, θεωρώντας ότι η χώρα αυτή έχει πραγματοποιήσει πρόοδο στον τομέα του εκδημοκρατισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης