Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας ανακοίνωσε την Πέμπτη πως η κυβέρνησή της αναγνωρίζει με διάταγμα το κράτος της Παλαιστίνης και γίνεται έτσι η πρώτη δυτική χώρα της ΕΕ που λαμβάνει αυτή την απόφαση.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει ως «θαρραλέα και ιστορική» την αναγνώριση και καλεί όσες χώρες δεν το έχουν κάνει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κυβέρνηση λαμβάνει σήμερα την απόφαση να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης. Είναι ένα σημαντικό βήμα που επιβεβαιώνει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ντάγκενς Νίετερ».

«Η κυβέρνηση θεωρεί πως εκπληρούνται τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου για μια αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης: Ένα έδαφος, “αν και χωρίς καθορισμένα σύνορα”, ένας πληθυσμός και μια κυβέρνηση. Ελπίζουμε πως αυτό θα δείξει το δρόμο και σε άλλους», προσθέτει.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, 112 χώρες έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης. Κατά την Παλαιστινιακή Αρχή ωστόσο, οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη είναι συνολικά 134, μεταξύ των οποίων επτά μέλη της ΕΕ –τα οποία το είχαν αναγνωρίσει πριν ενταχθούν στην ΕΕ: η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Μάλτα και η Κύπρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν είχε προαναγγελθεί η απόφαση αυτή του σουηδικού κράτους, τον Οκτώβριο κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν, είχε δεχθεί επικρίσεις από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης