Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία για τις προσπάθειες όπως είπε που υπήρξαν να πυροδοτήσει «το μιλιταριστικό συναίσθημα» στην Ουκρανία, αφού η Άγκυρα επιδίωξε να ενισχύσει τη συνεργασία της με το Κίεβο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο μήνα δεσμεύτηκε να υποστηρίξει το Κίεβο, σε μια στιγμή που αναπτύσσονταν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τότε ότι η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και η Ουκρανία δημιούργησαν μια πλατφόρμα με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας με σκοπό να συζητήσουν την μεταξύ τους συνεργασία στον τομέα της άμυνας, λέγοντας επιπροσθέτως ότι η πλατφόρμα αυτή «δεν συνιστούσε σε καμία περίπτωση κίνηση εναντίον τρίτων χωρών».

«Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους Τούρκους συναδέλφους μας να αναλύσουν την κατάσταση προσεκτικά και να σταματήσουν να τροφοδοτούν το μιλιταριστικό συναίσθημα του Κιέβου», δηλώνει σε συνέντευξη στην εφημερίδα Argumenty i Fakty ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Λαβρόφ δηλώνει, ότι η ενθάρρυνση των «επιθετικών» ενεργειών της Ουκρανίας ενάντια στην Κριμαία, που έχει προσαρτηθεί στη Ρωσία, ισοδυναμεί με καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ελπίζουμε ότι η Άγκυρα θα προσαρμόσει τη γραμμή της με βάση τις νόμιμες ανησυχίες μας», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η Τουρκία, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ, είχε ασκήσει κριτική στη Μόσχα για την απόφασή της να προσαρτήσει την Κριμαία το 2014 και είχε εκφράσει την υποστήριξή της προς την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, τη στιγμή που οι ουκρανικές ένοπλες μάχονται τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης