Η Ρωσία έστειλε στον Λίβανο τις δορυφορικές φωτογραφίες που διαθέτει για το λιμάνι της Βηρυτού πριν και μετά την τεράστια έκρηξη που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2020, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε σήμερα, Δευτέρα, στη Μόσχα με τον Λιβανέζο ομόλογό του.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι συμφώνησε να παραδώσει τις δορυφορικές φωτογραφίες μετά από αίτημα του προέδρου του Λιβάνου Μισέλ Αούν. Η έκρηξη ήταν η χειρότερη καταστροφή της χώρας σε καιρό ειρήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατόπιν αιτήματος της λιβανέζικης κυβέρνησης, παραδώσαμε σήμερα υλικό που ετοίμασε η Roscosmos… δορυφορικές φωτογραφίες και ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν στην έρευνα των αιτιών αυτού του περιστατικού. Το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται πλέον με αρκετά μεγάλη προσοχή στον Λίβανο», δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αλήθεια στο ζήτημα αυτό θα λάμψει.

Η έκρηξη, μια από τις μεγαλύτερες μη πυρηνικές εκρήξεις στον κόσμο, που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου του 2020, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 215 άνθρωποι, να τραυματιστούν χιλιάδες και να καταστραφεί ένα μεγάλο τμήμα της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Η έρευνα για τα αίτιά της συνεχίζεται.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο Λιβανέζος ομόλογός του, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, συζήτησαν επίσης την πιθανή συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στην ανοικοδόμηση υποδομών που καταστράφηκαν από την έκρηξη, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τις εταιρείες που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στα έργα αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης