Η Ρωσία άρχισε σήμερα ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση στα ύδατα της Αρκτικής, με τη συμμετοχή 1.800 μελών του στρατού ξηράς, δέκα και πλέον σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού της και περίπου σαράντα αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Η διοίκηση του βόρειου στόλου του ρωσικού ΠΝ ανέφερε πως τα γυμνάσια θα επικεντρωθούν στην προστασία της «ασφάλειας των εμπορικών και θαλάσσιων οδών της Ρωσίας όπως το βορειοανατολικό πέρασμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άσκηση αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Ο βόρειος στόλος υπηγράμμισε πως αποτελεί δοκιμασία του συντονισμού αεροπορικών, θαλάσσιων και χερσαίων στοιχείων.

Το λεγόμενο βορειοανατολικό πέρασμα διέρχεται από τις βόρειες ακτές της Ρωσίας. Στον βαθμό που η κλιματική αλλαγή μετατρέπει τη συνήθως παγωμένη θαλάσσια διαδρομή από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό σε πιο βιώσιμη θαλάσσια οδό, τα ύδατα αυτά αποκτούν μεγαλύτερη στρατηγική και οικονομική σημασία.

Για τη Μόσχα, η θαλάσσια οδός αυτή θα μπορούσε να διευκολύνει την εξαγωγή πρώτων υλών που παράγονται στον ρωσικό Άπω Βορρά, ιδίως φυσικού αερίου, που συνεχίζει την πορεία του αφού υγροποιηθεί στη χερσόνησο Γιάμαλ, στη βορειοδυτική Σιβηρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της διεκδίκησης της πολικής περιοχής, η Ρωσία δημιούργησε ειδικές μονάδες του στρατού ειδικευμένες σε επιχειρήσεις στην Αρκτική πριν από δέκα και πλέον χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης