Η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί ότι η επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη είναι αποτέλεσμα και των προσπαθειών που κατέβαλε τις τελευταίες ημέρες. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προσεγγίζει Μόσχα και Άγκυρα. Γιατί;

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο βασίζεται ιδιαίτερα στη συνεργασία Ιταλίας, Τουρκίας και Ρωσίας. Θεωρεί, δε, ότι στη Λιβύη θα έπρεπε να αποσταλούν κυανόκρανοι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για να μπορέσει να στηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στρατηγική της κυβέρνησης Κόντε τις τελευταίες δύο εβδομάδες άλλαξε και βασίστηκε στην αρχή των «ίσων αποστάσεων», τόσο από την Τρίπολη όσο και από τη Βεγγάζη.

Κατά τη συνάντησή του στη Ρώμη με τον πρόεδρο της λιβυκής κυβέρνησης Εθνικής Συνεργασίας Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, ο Κόντε επεσήμανε πως η Ιταλία εργάζεται για την ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με στόχο να σταματήσουν οι παρεμβάσεις των εξωτερικών παραγόντων στη Λιβύη.

Συνάντηση Κόντε-Ερντογάν τη Δευτέρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, η Ρώμη συνεχίζει να επιδιώκει τη συνεργασία με τη Μόσχα και την Άγκυρα. Για αυτόν τον λόγο, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θα συναντηθεί σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι σαφές ότι ο Κόντε θέλει να παίξει καθοριστικό ρόλο και ότι προσπαθεί να ανταγωνιστεί τη γαλλική κινητικότητα στη βόρεια Αφρική. Η ιταλική εταιρεία υδρογονανθράκων Eni έχει άλλωστε ισχυρά συμφέροντα, ιδίως στις νότιες περιοχές της Λιβύης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το θέμα είναι να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο οι θέσεις του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο κατά του τουρκολυβικού μνημονίου συνεργασίας (δήλωσε ότι το θεωρεί άκυρο) μπορούν να συνδυαστούν με την όλο και στενότερη διπλωματική συνεργασία της Ρώμης με την Άγκυρα. Και με τη δήλωσή του ότι «η Τουρκία παραμένει ένας σύμμαχος κύριας σημασίας».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης