Την Τρίτη το βράδυ, η ανερχόμενη πολιτικός India Walton φάνηκε έτοιμη να γράψει ιστορία και, όπως αναφέρει και το πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής εφημερίδας Huffington Post, να γίνει η πρώτη σοσιαλίστρια δήμαρχος μεγάλης πόλης των ΗΠΑ μετά από 60 χρόνια.

Υποστηριζόμενη από τους Δημοκρατικούς Σοσιαλιστές της Αμερικής και το Κόμμα των Εργαζόμενων Οικογενειών, η Walton βρίσκεται μια ανάσα πριν τη νίκη της ενάντια στον Byron Brown, ο οποίος εκτελεί χρέη δημάρχου του Μπάφαλο εδώ και τέσσερα χρόνια και αποτελεί στενό σύμμαχο του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εκλογικές περιφέρειες, η Walton κήρυξε τη νίκη της με ένα προβάδισμα της τάξεως των 1.507 ψήφων, το οποίο ισοδυναμεί με διαφορά 7% σε μια εκλογική διαμάχη με χαμηλή συμμετοχή, όπου καταμετρήθηκαν περίπου 21.000 ψήφοι. Ο Brown δεν έχει παραδεχτεί την ήττα του, καθώς ελπίζει ότι οι επιστολικές ψήφοι που ακόμη δεν έχουν καταμετρηθεί θα καλύψουν το κενό. Μόλις 1.536 επιστολικές ψήφοι καταμετρήθηκαν την Τρίτη το βράδυ, όμως, σύμφωνα με το WIVB-TV του Μπάφαλο, υπάρχει η πιθανότητα να έχουν καθυστερήσει κάποιες.

Σε περίπτωση που το προβάδισμα της Walton διατηρηθεί και αν ο Brown δεν κάνει νέα εκστρατεία αυτό το φθινόπωρο, η Walton θα γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Μπάφαλο, αλλά και η πρώτη σοσιαλίστρια δήμαρχος μεγάλης πόλης μετά από 60 χρόνια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τις φθινοπωρινές εκλογές και κατά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους ο Τζο Μπάιντεν κατείχε σχεδόν το 80% των ψήφων των κατοίκων του Μπάφαλο.

«Μαμά, είμαι η δήμαρχος του Μπάφαλο! Καλά, όχι μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά ναι!» είπε η Walton, μέσω τηλεφώνου, στη μητέρα της την Τρίτη το βράδυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως πολλές άλλες πόλεις, το Μπάφαλο είχε βρεθεί στη δίνη των διαδηλώσεων που είχαν πραγματοποιηθεί πέρυσι μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη από αστυνομικούς. Εκείνη την περίοδο, δύο αστυνομικοί στο Μπάφαλο προκάλεσαν αντιδράσεις όταν έριξαν έναν 75χρονο ακτιβιστή στο έδαφος στην προσπάθειά τους να διαλύσουν μια διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο. Ο 75χρονος έμεινε έναν μήνα στο νοσοκομείο. Αρχικά, οι δύο αστυνομικοί κατηγορήθηκαν για την επίθεση, αλλά τελικά οι κατηγορίες εναντίον τους απορρίφθηκαν.

Η Walton στήριξε την εκστρατεία της στο γεγονός ότι η αστυνομία δεν λογοδοτεί για τις πράξεις της. Σε συνέντευξή της, η ίδια εξήγησε πως κατεβαίνει ως υποψήφια δήμαρχος γιατί ο Brown «δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των φτωχών και των μαύρων, ούτε πιέζει για την ανάληψη ευθύνης από την αστυνομία».

Ο Brown χαρακτήρισε τις ενέργειες των αστυνομικών έξω από το δημαρχείο ως «φρικτές» και πραγματοποίησε κάποιες νομοθετικές αλλαγές, όμως στην πορεία η μεταρρύθμιση κρίθηκε ανεπαρκής.

Η Walton, γεννημένη στο Μπάφαλο, είναι μητέρα, ενώ εργάζεται από τα 14 της χρόνια. Αρχικά απασχολήθηκε ως νοσοκόμα σε δημόσια σχολεία του Μπάφαλο και αργότερα ίδρυσε μια δομή φιλοξενίας για τους πολίτες χαμηλού εισοδήματος.

Ως υποψήφια δήμαρχος σε μια πόλη που ευνοεί τις διακρίσεις και έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής φτώχειας στις ΗΠΑ, η Walton έχει αναφερθεί στα σχέδιά της για ριζικές αλλαγές. Μεταξύ άλλων, η εκστρατεία της στηρίζεται στον περιορισμό των υψηλών ενοικίων, την επένδυση σε κοινωνικές υπηρεσίες και την απομάκρυνση της αστυνομίας από θέματα που αφορούν αστέγους και άτομα με ψυχικά προβλήματα.

Με πληροφορίες από τη Huffington Post 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης