Με τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας για ανταλλαγή και όχι «κούρεμα» του χρέους ασχολούνται εκτενώς σήμερα ο Τύπος και η τηλεόραση στη Γερμανία.

«Με ποιον τρόπο θέλει η Αθήνα να λύσει τη διαμάχη για το χρέος» είναι ο τίτλος της γερμανικής FAZ, η οποία επισημαίνει πως η νέα κυβέρνηση παρουσιάζει τις προθέσεις της, οι οποίες βασίζονται «σε νέου είδους χρεόγραφα και υψηλότερα φορολογικά έσοδα». Με εκτενείς αναφορές στις προτάσεις του υπουργού για ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης και ομόλογα «χωρίς ημερομηνία λήξης», η εφημερίδα στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η πρόταση της Αθήνας στοχεύει στην αποφυγή ενός «κουρέματος», το οποίο «δεν μπορεί να γίνει πολιτικά αποδεκτό στην Ευρώπη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πώς θέλει η Ελλάδα να λύσει τη διαμάχη για το χρέος» είναι ο τίτλος του Spiegel, ο οποίος θεωρεί πως ο Γ. Βαρουφάκης δεν έδωσε επαρκείς ενδείξεις για τις προθέσεις του σχετικά με το χρέος που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές. «Αναδιάρθρωση αντί για “κούρεμα”. Ο Έλληνας υπουργός απέφυγε το πιεστικότερο πρόβλημα, τα έντοκα γραμμάτια σε ιδιώτες πιστωτές που ωριμάζουν σύντομα» επισημαίνεται.

«Η Αθήνα παίρνει αποστάσεις από το κούρεμα» γράφει η Sueddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση «παρουσιάζει πιο συγκεκριμένα τις προτάσεις της για το χρέος», φροντίζοντας παράλληλα να ξεκαθαρίσει και αυτή ότι αποφεύγεται η έννοια «κούρεμα». Παράλληλα, τονίζει πως «στόχος της Αθήνας είναι η επίτευξη μικρών πρωτογενών πλεονασμάτων, έστω κι αν αυτό σημαίνει πως δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ».

Στο ίδιο μήκος κινείται και η Deutsche Welle. «Η Αθήνα θέλει να παρακάμψει το “κούρεμα”. Mετά από φωνές και κατευνασμούς, τώρα ακούγονται και συγκεκριμένες προτάσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H DW επισημαίνει επίσης ότι «στόχος της Αθήνας είναι να γίνει βιώσιμο το βάρος του χρέους και επιπλέον να αποφευχθεί η έννοια του “κουρέματος”».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης