Αναδρομή στην προσφυγική κρίση, προσπαθεί να κάνει η Deutsche Welle, παραλείποντας ωστόσο βασικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις ρατσιστικές τάσεις και τους αποκλεισμούς σε πρόσφυγες από ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη.

Εγκαταλείποντας τον πόλεμο και τη φτώχεια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα τέλη του 2014, όταν ο πόλεμος στη Συρία πλησίαζε το τέταρτο έτος και το Ισλαμικό Κράτος κέρδιζε στο βόρειο τμήμα της χώρας, εντάθηκε η έξοδος των Σύρων. Ταυτόχρονα, άλλοι εγκατέλειπαν τη βία και τη φτώχεια από χώρες όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, τη Σομαλία, τον Νίγηρα και το Κοσσυφοπέδιο.

Αναζητώντας  καταφύγιο στα σύνορα 

Πολλοί Σύροι πρόσφυγες συγκεντρώνονταν σε συνοριακούς καταυλισμούς στην γειτονική Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία από το 2011. Μέχρι το 2015, με τα στρατόπεδα να γεμίζουν και οι κάτοικοί τους συχνά αδυνατούν να βρουν εργασία ή να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφάσισαν να ζητήσουν άσυλο από μακριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ατέλειωτο ταξίδι με τα πόδια 

Το 2015 εκτιμάται ότι 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι περνούν με τα πόδια από την Ελλάδα προς τη Δυτική Ευρώπη μέσω της «βαλκανικής διαδρομής».

Η συμφωνία του Σένγκεν, η οποία επιτρέπει ταξίδια χωρίς διαβατήρια σε μεγάλο μέρος της ΕΕ, τέθηκε υπό αμφισβήτηση επειδή οι πρόσφυγες κατευθύνονταν προς τα πλουσιότερα ευρωπαϊκά κράτη.

Απελπισμένοι διασχίζουν την θάλασσα

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες επιχείρησαν επίσης το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο σε υπερπλήρεις βάρκες.

Τον Απρίλιο του 2015, 800 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων πνίγηκαν όταν ένα σκάφος που έφτανε από τη Λιβύη βυθίστηκε στα ανοικτά των  ιταλικών ακτών. Αυτό παρέμεινε μόνιμη επωδός στις πολλές παρόμοιες τραγωδίες – μέχρι το τέλος του έτους, περίπου 4.000 πρόσφυγες αναφέρθηκαν ότι πνίγηκαν προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Πίεση στα σύνορα

Οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έστησαν φράγματα για να αντιμετωπίσουν τον τεράστιο αριθμό αφίξεων. Οι φράχτες ανεγέρθηκαν στην Ουγγαρία, τη Σλοβενία, την Βόρεια  Μακεδονία και την Αυστρία. Οι νόμοι περί ασύλου έγιναν αυστηρότεροι και αρκετές χώρες του χώρου Σένγκεν εισήγαγαν ‘προσωρινούς’ συνοριακούς ελέγχους.

Συμφωνία με την Τουρκία

Στις αρχές του 2016, η ΕΕ και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία με την οποία οι πρόσφυγες που έφθαναν στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αποσταλούν πίσω στην Τουρκία. Η συμφωνία έχει επικριθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τέθηκε υπό νέα πίεση μετά την  ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο για να παγώσει τις συνομιλίες σχετικά με την πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Δράμα δίχως τέλος

Με τα αισθήματα  κατά της μετανάστευσης στην Ευρώπη να αυξάνονται, ορισμένες κυβερνήσεις εξακολουθούν να αγωνίζονται να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της συνεχιζόμενης κρίσης των προσφύγων.

Οι προσπάθειες εισαγωγής ποσοστώσεων για τη διανομή προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ έχουν αποτύχει σε μεγάλο βαθμό.

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και αλλού δείχνουν ότι δεν έχουν πλησιάσει στο τέλος  και ο αριθμός των νεκρών από τις προσπάθειες διαφυγής -μέσω θαλάσσης- των προσφύγων   αυξάνεται.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης