Υπεραμύνεται της απόφασης για θανάτωση των εκτρεφόμενων βιζόν η πρωθυπουργός της Δανίας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021, 14:30
Υπεραμύνεται της απόφασης για θανάτωση των εκτρεφόμενων βιζόν η πρωθυπουργός της Δανίας

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν υπεραμύνθηκε σήμερα, Πέμπτη, της απόφασής της να διατάξει πριν από έναν χρόνο τη θανάτωση όλων των εκτρεφόμενων βιζόν στη χώρα λόγω των ανησυχιών για τον κορωνοϊό, πριν από την εμφάνισή της ενώπιον μιας επιτροπής έρευνας.

Η κυβέρνηση είχε διατάξει τη θανάτωση περίπου 17 εκατ. βιζόν προκειμένου να μην εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα ένα παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, με συνέπεια να καταστραφεί ένας τομέας που είναι γνωστός στη βιομηχανία μόδας σε όλο τον κόσμο για τις υψηλής ποιότητας γούνες του.

«Ήμασταν, δυστυχώς, αναγκασμένοι να λάβουμε μια απόφαση πριν από έναν χρόνο για τη θανάτωση όλων των βιζόν», δήλωσε η πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους πριν εισέλθει στο δικαστήριο όπου συνεδριάζει η επιτροπή. «Ήταν η σωστή απόφαση, και τώρα θα μπω μέσα και θα απαντήσω στις ερωτήσεις».

Ενώ οι Δανοί ενέκριναν ευρέως την αρχική διαχείριση της πανδημίας από τη Φρεντέρικσεν, η κυβέρνηση βυθίστηκε σε πολιτική αναταραχή όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρχε νομική βάση προκειμένου να διαταχθεί η θανάτωση υγιών βιζόν.

Το συμβάν οδήγησε, τελικά, στην έξοδο από την κυβέρνηση του υπουργού Γεωργίας, και το Κοινοβούλιο παρήγγειλε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι υπουργοί, περιλαμβανομένης της Φρεντέρικσεν, γνώριζαν ότι δεν υπήρχε το νομικό πλαίσιο για την απόφαση αυτή.

Έξω από το δικαστήριο στην Κοπεγχάγη, διαδηλωτές κρατούσαν πανό όπου αναγραφόταν: «Γιατί λέει ψέματα η Μέτε;» και «Ποιος ελέγχει τη Μέτε;».

Η επιτροπή, που αποτελείται από έναν δικαστή, δικηγόρους και νομικούς εμπειρογνώμονες, αναμένεται να ολοκληρώσει την έρευνά της τον Απρίλιο.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021, 14:49