Ενδεχομένως ο ακριβέστερος τίτλος στα πρωτοσέλιδα των ιταλικών εφημερίδων το πρωί της Δευτέρας και λίγο πριν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής ήταν αυτός της εφημερίδας «Il Tempo», η οποία περιγράφει το πολιτικό σκηνικό της χώρας με δύο λέξεις: «Τι μπουρδέλο».

Οι ψηφοφόροι, όπως δείχνουν τα πράγματα, γύρισαν την πλάτη στον παλαίμαχο Μπερλουσκόνι αναδεικνύοντας τον εκλογικό του εταίρο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, σε πρώτο κόμμα του κεντροδεξιού συνασπισμούΤα αποτελέσματα της Κυριακής από την πρώτη στιγμή κατέδειξαν δύο σημαντικά στοιχεία: α) Οι Ιταλοί γύρισαν την πλάτη στις εκλογές με μία ισχυρή αποχή και β) δεν ανέδειξαν κανένα κόμμα ή κομματικό συνασπισμό που θα μπορούσε να διοικήσει τη χώρα με μια ισχυρή κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ψηφοφόροι, όπως δείχνουν τα πράγματα, γύρισαν την πλάτη στον παλαίμαχο Μπερλουσκόνι, αναδεικνύοντας τον εκλογικό του εταίρο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, σε πρώτο κόμμα του κεντροδεξιού συνασπισμού.

Οι ψηφοφόροι επίσης «τιμώρησαν» την Κεντροαριστερά, δίνοντάς της το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων ετών. Τελικά, θριαμβευτής των εκλογών της Κυριακής είναι αναμφισβήτητα το Κόμμα των Πέντε Αστέρων που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο και το οποίο έκοψε το νήμα της κάλπης, με αποτέλεσμα την ανατροπή του γνωστού πολιτικού σκηνικού.

Ωστόσο, κανένα κόμμα και κανένας διακομματικός συνασπισμός δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση, παρά μόνο αν υπάρξουν ετερόκλητες και γι’ αυτό ασταθείς συμμαχίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κύριο χαρακτηριστικό, πάντως, των ιταλικών εκλογών ήταν ότι αθροιστικά την πλειοψηφία την κέρδισαν τα κόμματα που χαρακτηρίζονται από αντιευρωπαϊσμό, δηλαδή το Κόμμα των Πέντε Αστέρων και το Κόμμα της Λέγκας του Βορρά. Είναι ενδεχομένως ενδεικτικό ότι η Μαρίν Λεπέν συνεχάρη αμέσως τον Ματέο Σαλβίνι, ομόσταβλό της στον χώρο της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς. Ουδείς θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, σημειώνουν όλες οι ιταλικές εφημερίδες. Ο εκλογικός αλγόριθμος είναι τελικά τόσο περίπλοκος, που είναι αδύνατο να προβλέψει κάποιος τι θα γίνει, ενώ παραμένει ως κυρίαρχη πολιτική προοπτική η προσφυγή σε νέες επαναληπτικές εκλογές.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι πολιτικοί αναλυτές στη Ρώμη αλλά και στο Παρίσι και στο Βερολίνο, υπάρχει ένα πιθανό -έστω και ακραίο- σενάριο. Να συμμαχήσουν το Κόμμα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση, γιατί τουλάχιστον στα χαρτιά και πάντα στα χαρτιά διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ένα τέτοιο σενάριο θα είναι το χειρότερο δυνατό για την Ευρώπη, αφού και τα δύο αυτά κόμματα όχι μόνο χαρακτηρίζονται από αντιευρωπαϊσμό, αλλά διεκδικούν και την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι τη Δευτέρα το πρωί η αγουροξυπνημένη Ιταλία βρέθηκε εκ των πραγμάτων να ενσωματώνει στην πολιτική ατζέντα, θεωρητικά έστω, το ενδεχόμενο ενός Ital-exit. Mια προοπτική που προκαλεί ανατριχίλα στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι. Τα πράγματα, πάντως, δεν θα είναι και τόσο εύκολα για όσους επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Η Ιταλία έχει ένα δημόσιο χρέος γιγαντιαίων διαστάσεων, το οποίο από μόνο του θα μπορούσε να τορπιλίσει το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Η ανεργία των νέων βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό ποσοστό, αλλά, παρ’ όλα αυτά, η Ιταλία είναι η τρίτη οικονομία της Ευρώπης.



Τα έως τώρα αποτελέσματα

H πρώτη στατιστική προβολή επί ψήφων που μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai επιβεβαιώνει τα exit polls που παρουσιάσθηκαν στις 23.00 ώρα Ιταλίας (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Πιο αναλυτικά, η κεντροδεξιά συμμαχία βάσει των προβολών (επί του 7% των ψήφων) λαμβάνει 36%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων 31,8% και η Κεντροαριστερά 24,7%, ενώ το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι δεν ξεπερνά το 3,5%.

Στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς, οι προβολές δίνουν στη Λέγκα το 15,9% και στη Φόρτσα Ιτάλια το 14,2%, κάτι που σημαίνει ότι, αν αυτά τα ποσοστά επιβεβαιωθούν, το κόμμα του πρώην «Καβαλιέρε» δεν θα είναι, πλέον, η μεγαλύτερη δύναμη της συντηρητικής παράταξης.



Τα πρώτα exit polls

Τα πρώτα στοιχεία των exit polls δείχνουν ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων καταφέρνει -αν επιβεβαιωθεί από την καταμέτρηση των ψήφων- να αναδειχθεί η πρώτη εκλογική δύναμη της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στην Κεντροδεξιά, η Λέγκα φέρεται να κερδίζει περισσότερες ψήφους (αλλά η διαφορά είναι μόλις του 0,5%) από τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ στο σύνολο η συντηρητική συμμαχία είναι, πανιταλικά, η ισχυρότερη. Δεν φαίνεται όμως -πάντα βάσει των exit polls- να μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.

Η Κεντροαριστερά είναι η μεγάλη χαμένη από τη στιγμή που το μεγαλύτερο κόμμα της προοδευτικής συμμαχίας, οι Δημοκρατικοί, κυμαίνονται από το 21% μέχρι το 23%. Τα στοιχεία αυτά φυσικά μένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν από την καταμέτρηση των ψήφων.

Στελέχη των Πέντε Αστέρων σχολιάζουν ότι αν τα στοιχεία των exit polls βρουν επιβεβαίωση στην καταμέτρηση, «το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι ιστορικής σημασίας».

Κατά μια δημοσκόπηση εξόδου από τις κάλπες, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης RAI, τα τέσσερα κόμματα της συμμαχίας Δεξιάς-Άκρας Δεξιάς συγκεντρώνουν συνολικά το 31% έως το 41% των ψήφων, ενώ πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) συγκεντρώνοντας από ένα 29% μέχρι ένα 32% των ψήφων.

Στη συμμαχία Δεξιάς-Άκρας Δεξιάς, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση εξόδου, την οποία μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Sky Italia, η Λέγκα του Βορρά προηγείται οριακά του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με ένα 14,5% έναντι 14%.

Περισσότεροι από 46 εκατομμύρια Ιταλοί προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή για να επιλέξουν τα μέλη της νέας Βουλής και της Γερουσίας.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης