Η πλειοψηφία των Γερμανών πιστεύει ότι το CDU θα χάσει την εξουσία όταν αποχωρήσει η Μέρκελ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021, 17:52
Η πλειοψηφία των Γερμανών πιστεύει ότι το CDU θα χάσει την εξουσία όταν αποχωρήσει η Μέρκελ

Η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών, το 54%, αναμένει ότι το τέλος της καγκελαρίας της Μέρκελ θα σημάνει επίσης και το τέλος της διακυβέρνησης της χώρας από Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Χριστιανοκoινωνιστές (CSU).

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του «Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND) και δημοσιεύεται σήμερα.

Πάντως, μόνο το 29% των ψηφοφόρων του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) και το 24% του βαυαρικού του βραχίονα, του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU), αναμένουν ότι τα κόμματα της προτίμησής τους θα απολέσουν την εξουσία μετά την αποχώρηση της καγκελαρίου Μέρκελ στις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές.

Οι υποστηρικτές όλων των άλλων κομμάτων βλέπουν όμως κυβερνητική αλλαγή: Το 69% των ψηφοφόρων του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), το 71% των Πρασίνων (Die Gruenen), το 73% των υποστηρικτών της Αριστεράς (Die Linke), το 53% των Φιλελευθέρων (FDP) και το 60% των ψηφοφόρων του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία ( AfD) θεωρούν ότι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές θα απολέσουν την εξουσία στις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Οι Σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόροι πιστεύουν ότι ο υποψήφιος του κόμματός τους για την καγκελαρία, ο νυν αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, θα είναι ο καλύτερος διάδοχος της Μέρκελ λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας του σε κυβερνητικές θέσεις, αλλά και αυτοί σε ποσοστό μόνο 54%, ενώ επί του συνόλου των ψηφοφόρων την γνώμη αυτή συμμερίζεται μόνο ένα μικρό ποσοστό, το 20%», είπε στο RND o διευθυντής της Forsa Μάνφρεντ Γκιούλνερ.

Την ίδια ώρα, παρόλη την κριτική στην κυβέρνηση, μόνο το 27% θα επιθυμούσε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, ενώ το 54 εκφράζει αντίθετη γνώμη. Σε ό,τι αφορά τις ήττες του CDU στην κρατιδιακές εκλογές σε Βάδη - Βυρτεμβέργη και Ρηνανία - Παλατινάτο, το 49% τις αποδίδει στις αδυναμίες του κόμματος, το 32% στην πολιτική της κυβέρνησης για την πανδημία και το 7% στον αρχηγό Άρμιν Λάσετ.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021, 17:52