Σύνταξη-επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να κλείσουν τα σύνορά τους με τις χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αφρικής – ως ασπίδα ενάντια στην δυνητικά επικίνδυνη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού – οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις μπορεί να ήρθαν πολύ αργά, με επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα να εμφανίζονται μέχρι την Ασία και την Αυστραλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραλλαγή, που ονομάστηκε Όμικρον, έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων της ακίδας του ιού, που θα μπορούσαν να την κάνουν πιο εύκολα μεταδοτική. Εντοπίστηκε από επιστήμονες στη Νότια Αφρική, όπου τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι εξαπλώνεται πιο γρήγορα από την κυρίαρχη πλέον παραλλαγή που είναι γνωστή ως Δέλτα. Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν περιορίσει τις πτήσεις από την περιοχή, ενώ οι επιδημιολόγοι εργάζονται για να προσδιορίσουν πόσο μακριά μπορεί να έχει εξαπλωθεί η παραλλαγή.

«Η  Όμικρον έχει ήδη ανιχνευθεί σε άλλες ηπείρους. Μια ταξιδιωτική απαγόρευση θα μπορούσε θεωρητικά να κερδίσει λίγο χρόνο μειώνοντας την εξάπλωση νέων περιπτώσεων λοιμώξεων, αλλά μιλάμε για διάστημα ημερών έως εβδομάδων», είπε η Nicole A. Errett, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον που έχει κάνει έρευνα για την ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα που προκαλούνται από τη νέα παραλλαγή έχουν εντοπιστεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό περιοχών, όπως η Βρετανία, το Βέλγιο, η Μποτσουάνα, η Γερμανία, η Ιταλία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ και η Τσεχική Δημοκρατία. Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις εκτός Αφρικής φαίνεται να αφορούν άτομα που είχαν ταξιδέψει στην ήπειρο.

Η Αυστρία εντάχθηκε επίσης στην αυξανόμενη λίστα των χωρών όπου έχει αναφερθεί η παραλλαγή, εντοπίζοντας το πρώτο της ύποπτο κρούσμα της νέας παραλλαγής στην περιοχή του Τιρόλ, ανέφερε το Reuters την Κυριακή, επικαλούμενο Αυστριακούς αξιωματούχους.

Οι αρχές ανέφεραν σε δήλωση ότι ένας ταξιδιώτης που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό με ενδείξεις για τη νέα παραλλαγή, αν και θα πραγματοποιηθεί περαιτέρω έλεγχος τις επόμενες ημέρες για να επιβεβαιωθεί η παραλλαγή. Νωρίτερα αυτό το μήνα η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δήλωσε ότι θα καταστήσει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού υποχρεωτικό για όλους και διέταξε ένα τέταρτο εθνικό lockdown. Δύο αεροπλάνα που μετέφεραν περίπου 600 επιβάτες από τη Νότια Αφρική προσγειώθηκαν στην Ολλανδία με 61 άτομα να έχουν μολυνθεί – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιπτώσεων που πιστεύεται ότι είναι η νέα παραλλαγή – δήλωσαν το Σάββατο οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Αυστραλία επιβεβαίωσαν την Κυριακή ότι δύο πλήρως εμβολιασμένοι, ασυμπτωματικοί επιβάτες σε πτήση προς το Σίδνεϊ, βρέθηκαν θετικοί στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού και τώρα βρίσκονται σε προληπτική απομόνωση. Ήταν μεταξύ 14 ατόμων από τη νότια Αφρική που έφτασαν το Σάββατο με πτήση από τη Ντόχα του Κατάρ. Και οι 260 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο θεωρούνται στενές επαφές και έχουν τεθεί σε καραντίνα. Η Καμπέρα ανακοίνωσε ταξιδιωτική απαγόρευση δύο εβδομάδων σε εννέα χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αφρικής.

«Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει», είπε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ο Dominic Perrottet, πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κάνει η πολιτεία και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση: αυτές οι παραλλαγές θα εισέλθουν στη χώρα. Είναι αναπόφευκτο», πρόσθεσε. Η εμφάνιση μιας νέας και δυνητικά πιο απειλητικής παραλλαγής εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα μαθήματα που πήραν οι αξιωματούχοι τα τελευταία δύο χρόνια και εάν είναι προετοιμασμένοι για ανησυχητικές μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να αποφύγουν τα τρέχοντα εμβόλια.

Στη Βρετανία, ο πρώην επικεφαλής της ειδικής ομάδας εμβολίων της κυβέρνησης κατηγόρησε την ηγεσία της χώρας ότι αγνόησε ένα σχέδιο προετοιμασίας για την εμφάνιση παραλλαγών ανθεκτικών στα εμβόλια. Ο Clive Dix, ο οποίος προήδρευε της ομάδας εργασίας για τα εμβόλια μέχρι τον Απρίλιο, είπε στον Observer ότι συνέταξε μια «πολύ συγκεκριμένη πρόταση σχετικά με το τι πρέπει να βάλουμε σε εφαρμογή από τη στιγμή της εμφάνισης οποιασδήποτε νέας παραλλαγής του ιού που είναι δυνατόν να διαφύγει από τα εμβόλια», προσθέτοντας: «Εγώ δεν έχω δει σημάδι κάποιας από αυτές τις δραστηριότητες ακόμα».

Την Κυριακή, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Sajid Javid είπε ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της Όμικρον, παραδεχόμενος ότι «απλώς δεν γνωρίζουμε αρκετά» για τη νέα παραλλαγή για να καθορίσουμε με βεβαιότητα ποιος μπορεί να είναι ο κίνδυνος. «Υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι ίσως, και τονίζω τη λέξη ίσως, ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί να αποδειχθεί ότι κάνει τα εμβόλια μας λιγότερο αποτελεσματικά, μπορεί και όχι», είπε στο Sky News την Κυριακή καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού. Από την Τρίτη, οι μάσκες προσώπου θα είναι υποχρεωτικές στα καταστήματα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αγγλία.

Η Ευρώπη βρίσκεται στα χέρια ενός ολοένα και πιο θανατηφόρου ξεσπάσματος της ταχέως εξαπλούμενης παραλλαγής Δέλτα που ώθησε τους αξιωματούχους σε ορισμένες χώρες να επανέλθουν σε μέτρα όπως τα lockdown που χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο του ιού στις πρώτες ημέρες της πανδημίας.

Η Σιγκαπούρη, η οποία έχει χαλαρώσει τους συνοριακούς περιορισμούς, «παρακολουθεί τη νέα παραλλαγή Όμικρον πολύ στενά  και μπορεί να αναγκαστεί να ανακαλέσει ορισμένα μέτρα χαλάρωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Lee Hsien Loong σε ομιλία του την Κυριακή.

Στις ΗΠΑ, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι η αποτυχία του κόσμου να περιορίσει την ταχεία εξάπλωση του Δέλτα αυτή την άνοιξη, απέδειξε την ανάγκη επαγρύπνησης για την αποτροπή της επικράτησης της Όμικρον, την οποία οι ειδικοί δημόσιας υγείας φοβούνται πως θα μπορούσε να μεταδοθεί και στους εμβολιασμένους και να εξαπλωθεί πιο γρήγορα από την Δέλτα.

Χαρακτηρίζοντας την Όμικρον ως «παραλλαγή ανησυχίας», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης με αυτήν, για άτομα που είχαν νοσήσει προηγουμένως από τον ιό, σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές. Ωστόσο, υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανθρώπων που ζουν με HIV και AIDS στη νότια Αφρική, κάτι που οι ειδικοί λένε πως καθιστά πιο δύσκολη την ερμηνεία της αποτελεσματικότητας της ανοσίας – είτε της φυσικής έναντι της μόλυνσης είτε αυτής που προκύπτει από το εμβόλιο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι πήραν γρήγορα δράση μόλις διαπιστώθηκε ότι η νέα παραλλαγή περιείχε πολλαπλές μεταλλάξεις, που ενδεχομένως να καθιστούν πιθανή την ικανότητα της να παρακάμπτει την ανοσία των εμβολίων, και φαινόταν να προέρχεται από διαφορετική γενετική αλληλουχία από ότι η Δέλτα. Ανώτεροι αξιωματούχοι όπως ο Fauci, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Rochelle Walensky και άλλοι, ξεκίνησαν εντατικές συζητήσεις με κυβερνητικούς επιστήμονες, Νοτιοαφρικανούς αξιωματούχους και κατασκευαστές εμβολίων. Ο Πρόεδρος Biden και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προέτρεψαν για μια ακόμη φορά τους μη εμβολιασμένους Αμερικανούς να εμβολιαστούν και κάλεσαν τους ενήλικες να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις, τονίζοντας ότι τα εμβόλια παραμένουν η καλύτερη προστασία έναντι του ιού. Μόνο το 24% περίπου των Νοτιοαφρικανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, σε σύγκριση με σχεδόν το 60% των Αμερικανών.

«Κάθε φορά που ο ιός αναπαράγεται μέσα σε κάποιον, υπάρχει πιθανότητα να μεταλλάσσεται και να εμφανίζεται μια νέα παραλλαγή», είπε ο Vinod Balasubramaniam, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Monash στη Μαλαισία. «Ο κύριος τρόπος να σταματήσουμε τις παραλλαγές είναι ο ισότιμος παγκόσμιος εμβολιασμός. Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικός παραμένει αυτός ο στόχος», πρόσθεσε.

Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές εμβολίων κατά του κορωνοϊού στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer και BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna και η κινεζική εταιρεία παραγωγής εμβολίων Sinovac δήλωσαν ότι εργάζονται για να διερευνήσουν το νέο στέλεχος του ιού και να προσαρμόσουν τα εμβόλια τους, εάν χρειαστεί. Οι ειδικοί πάντως προειδοποίησαν πως η αναταραχή που προέκυψε για την ανάγκη άμεσης καταπολέμησης της Όμικρον μπορεί να αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό περιττή, καθώς οι ερευνητές μαθαίνουν τις επόμενες ημέρες εάν τα τρέχοντα εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν την παραλλαγή ή να περιορίσουν επιτυχώς τα συμπτώματα.

«Δεν προκαλούν προβλήματα όλες οι παραλλαγές του κορωνοϊού. Για παράδειγμα, η παραλλαγή Λάμδα και Μι δεν έχουν απογειωθεί παγκοσμίως. Επομένως, είναι πιθανό η νέα παραλλαγή Όμικρον, να μπορεί να εξαφανιστεί», δήλωσε η Sanjaya Senanayake, ειδική  σε μολυσματικές ασθένειες στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

 

Πηγή: The Washington Post

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης