Το Κρεμλίνο μπορεί να τηρεί στάση αναμονής, μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, που ανέδειξε νικητή τον 38χρονο κωμικό ηθοποιό Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά οι Ρώσοι πολιτειολόγοι και πολιτικοί αναλυτές καταθέτουν ήδη τις εκτιμήσεις τους για το αποτέλεσμα αλλά και τις προβλέψεις τους για τον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου.

Ο Αλεξέι Τσεσνακόφ, διευθυντής του Κέντρου πολιτικής συγκυρίας, θεωρεί ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ανταποκρίνεται στις τάσεις που επικρατούν στην ουκρανική κοινωνία. «Το αποτέλεσμα του Ζελένσκι δείχνει ότι ο λαός της Ουκρανίας κουράστηκε από την ρητορική, που του προτείνει η πολιτική τάξη, απαιτεί ανανέωση και νέα πρόσωπα. Ο Ζελέσνκι πήρε στον πρώτο γύρο αυτό στο οποίο υπολόγιζε. Τον Ποροσένκο δεν τον βοήθησαν οι όποιες πονηριές. Ο κόσμος ήθελε να ακούσει στις ομιλίες του να μιλάει για ειρήνη, δικαιοσύνη και το μέλλον, ενώ ο Ποροσένκο τους πρότεινε μια σκληρή μιλιταριστική ημερήσια διάταξη πολέμου με την Ρωσία και τον Πούτιν. Το ποσοστό του μπορεί να θεωρηθεί ταπεινωτικό για τον εν ενεργεία πρόεδρο» δηλώνει ο Τσεσνάκ επισημαίνοντας παράλληλα ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι έχει χάσει εντελώς τις πιθανότητες να εκλεγεί, αλλά για να νικήσει στον δεύτερο γύρο πρέπει να αποφασίσει να λάβει σοβαρές πρωτοβουλίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόμοια είναι και η εκτίμηση του Αντρέι Κολέσνικοφ, αναλυτή του Carnegie Centr Moscow, ο οποίος επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα δείχνει ότι υπάρχει αίτημα για νέα πρόσωπα. «Κρίνοντας με βάση το ότι η συμμετοχή ήταν λίγο μεγαλύτερη από εκείνη των προηγούμενων εκλογών, στις εκλογές αυτές ψήφισε η νεολαία και ψήφισε υπέρ του Ζελένσκι ως νέο πρόσωπο» λέει ο Κολέσνικοφ, και επισημαίνει: «Η πείρα της διαχείρισης δεν θεωρείται πλέον κάτι το κρίσιμα σημαντικό. Πιο σημαντικό είναι ότι είναι ένας νέος άνθρωπος και φαίνεται όντως νέος, σύγχρονος και πνευματώδης. Ο Ποροσένκο έχει τρεις εβδομάδες για να μεταστρέψει την κατάσταση. Κρίνοντας με βάση τις ομιλίες του, ο ίδιος βασίζεται στην πατριωτική ρητορική, στο σύνθημα ‘Στρατός, Γλώσσα, Πίστη’. Ένας τέτοιος συντηρητικός συνδυασμός –επισημαίνει ο Κολέσνικοφ– μαζί με μια σκληρή αντιρωσική στάση, που δίνει έμφαση στον ορθολογισμό του ψηφοφόρου, μοιάζει σαν να λέει ‘σκεφθείτε τις συνέπειες και τι θα γίνει αν στην εξουσία έρθει ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει πείρα στην πολιτική. Ο Ποροσένκο υποσχέθηκε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ μετά το 2023. Δηλαδή ενίσχυσε την φιλοδυτική ρητορική και ταυτόχρονα την εθνικιστική. Μπορεί αυτό να λειτουργήσει σε κάποιο βαθμό. Κρίνοντας όμως με βάση όλα αυτά, όλοι έχουν βαρεθεί από όλα αυτά, ο κόσμος εξέλεξε έναν άνθρωπο που δεν είναι πολιτικός και δεν έχει καμία πολιτική προέλευση».

Ο Αλεξέι Μακάρκιν, υποδιευθυντής του «Κέντρου πολιτικών τεχνολογιών», εκτιμά ότι είναι νωρίς να προβλέψει κανείς τι θα γίνει μέχρι τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Ζελένσκι προς το παρόν δηλώνει ότι δεν θα κάνει με κανέναν συμμαχία, αλλά μέχρι τον δεύτερο γύρο υπάρχει ακόμη χρόνος. Η ουκρανική πολιτική βασίζεται σε συμφωνίες, και συχνά παρασκηνιακές, και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθούν όλα στον δεύτερο γύρο. Με βάση την διαπίστωση αυτή ο Μακάρκιν θεωρεί ότι ο Ζελένσκι, στο διάστημα που του απομένει έως τον δεύτερο γύρο, έχει δύο επιλογές. Η πρώτη επιλογή είναι να παραμείνει σταθερός στην θέση που ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι δεν θα συμμαχήσει με κανέναν. Στην περίπτωση αυτή ο Ποροσένκο θα προσπαθήσει να αντλήσει ψηφοφόρους από άλλες δυνάμεις. Είναι δύσκολο να ειπωθεί όμως αν θα τα καταφέρει, αλλά θα προβάλει το επιχείρημα ότι ως αρχηγός του στρατού κι έμπειρος δεν μπορεί να παραδώσει τον στρατό τα χέρια ενός ερασιτέχνη. Εκτιμά μάλιστα ότι θα προκαλέσει τον Ζελέσνκι σε ντιμπέιτ. Η δεύτερη επιλογή, είναι αυτή που λέει ότι ο Ζελέσνκι παρόλα αυτά θα κάνει κάποιες συμφωνίες επιδιώκοντας την υποστήριξη της Γιούλια Τιμοσένκο. Στην περίπτωση αυτή ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων θα ψηφίσει τον Ζελένσκι. Αλλά και οι ψηφοφόροι του Ζελένσκι είναι αμφίβολο αν θα τον εγκαταλείψουν, αφού οι ίδιοι διερωτώνται ποιον άλλον να ψηφίσουν. Αυτή η επιλογή ενδεχομένως να αυξήσει τα ποσοστά του Ζελένσκι.

Ο Γιεβγκένι Μίντσενκο από την «Minstshenko Conculting» εκτιμά ότι οι πιθανότητες να εκλεγεί στον δεύτερο γύρο ο Ζελένσκι είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές του Ποροσένκο. Την εκτίμησή του την στηρίζει σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων το κύμα διαμαρτυρίας κατά του κατεστημένου που παρατηρείται σε διάφορες χώρες (επικαλείται μάλιστα και τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία) το οποίο κατά την άποψή του θα διαρκέσει πολύ, αλλά και σε λάθη του επιτελείου του Ποροσένκο και του ίδιου. Ένα από αυτά τα λάθη ήταν ότι αγνόησαν παντελώς το εκλογικό σώμα της νοτιο-δυτικής Ουκρανίας και στράφηκαν μόνο στο δυτικό της τμήμα, αλλά και ότι το επιτελείο του τον έπεισε ότι η υποψηφιότητα Ζελένσκι είναι διαχειρίσιμη και δεν έχει να φοβάται. Τέλος, ο Μίντσενκο εκτιμά ότι από πλευράς του Ζελένσκι υπήρξε ένας επιτυχής συνδυασμός στην προεκλογική εκστρατεία που συνίσταται στο ότι από την μια προβλήθηκε η εικόνα της «νέας ειλικρίνειας» στο πρόσωπο του Ζελένσκι (που ήταν ταυτισμένη με την εικόνα του στην δημοφιλή σειρά «ο υπηρέτης του λαού», στην οποία υποδύεται σε βασικό ρόλο τον νέο πρόεδρο της χώρας) και από την άλλη χρησιμοποιήθηκαν οι σύγχρονες τεχνολογίες του διαδικτύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Vedomosti, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης