Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα το πρώτο περιστατικό του ιού του Δυτικού Νείλου, που αφορά ασθενή ο οποίος μολύνθηκε στην Ολλανδία την περασμένη εβδομάδα.

Ο ασθενής είναι ένας άνδρας που δεν έχει ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ιός, που μεταδίδεται κυρίως μέσω των τσιμπημάτων των κουνουπιών, μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογική ασθένεια που προκαλεί τον θάνατο, αν και περίπου το 80% όσων μολύνονται δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο ασθενής φέρεται να κόλλησε τον ιό στην περιοχή της Ουτρέχτης (κεντρική Ολλανδία), όπου πουλιά και κουνούπια φορείς του ιού είχαν εντοπιστεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν πως ο κίνδυνος μόλυνσης τώρα στην Ολλανδία είναι ελάχιστος, καθώς η εποχή των κουνουπιών πλησιάζει στο τέλος. Ανέφεραν ότι θα εκδώσουν συστάσεις και θα προτείνουν περαιτέρω βήματα πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου το 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού για ανθρώπους, αν και υπάρχει ένα εμβόλιο για τα άλογα. Ο ιός, που προήλθε αρχικά από την Αφρική, επεκτάθηκε στην Ευρώπη, στην Ασία και στη Βόρεια Αμερική.

Και στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί Ολλανδοί φορείς του ιού, όμως αφορούσαν περιστατικά που είχαν μολυνθεί στο εξωτερικό, ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης