Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) ανέστειλε από τα μεσάνυχτα τη συλλογή δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων, η οποία αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2013 με τα έγγραφα που διοχέτευσε στον Τύπο ο Έντουαρντ Σνόουντεν, καθώς δεν απέσπασε την ανανέωση της νομικής ισχύος του προγράμματος αυτού.

Η αμερικανική Γερουσία δεν κατέληξε σε συμφωνία για να αποτραπεί η εκπνοή του άρθρου 215 του Πατριωτικού Νόμου (Patriot Act) της νομικής βάσης για τη συλλογή των μεταδεδομένων (χρόνος, διάρκεια, αριθμός κλήσης) όλων των τηλεφωνικών κλήσεων των αμερικανών πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Από απόψε οι υπάλληλοι της NSA που είχαν πρόσβαση στη βάση δεδομένων δεν θα μπορούν πλέον να το κάνουν, και αυτό χάρη στον γερουσιαστή Ραντ Πολ” που μπλόκαρε τη διαδικασία, δήλωσε έξαλλος ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπαρ, πρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας για τις υπηρεσίες πληροφοριών.

“Ο Πατριωτικός Νόμος εκπνέει απόψε”, δήλωσε με ικανοποίηση ο Ραντ Πολ, ο ρεπουμπλικανός ο οποίος μπλόκαρε την εξέταση του νομοσχεδίου, επωφελούμενος από την πολύπλοκη νομοθετική διαδικασία της άνω βουλής του Κονγκρέσου.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε χθες βράδυ “ανεύθυνη” την εκπνοή της συλλογής τηλεφωνικών δεδομένων και ζήτησε από τη Γερουσία να διασφαλίσει ότι η νομική ισχύς του προγράμματος θα αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης