Η Νότια Αφρική έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της στη Νιγηρία υπό τον φόβο αντιποίνων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2019, 19:10
Η Νότια Αφρική έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της στη Νιγηρία υπό τον φόβο αντιποίνων

Η Πρετόρια «έκλεισε προσωρινά» τις διπλωματικές αποστολές της στη Νιγηρία, έπειτα από «απειλές» που έλαβε σε αντίποινα για τις φονικές ξενοφοβικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών στη Νότια Αφρική.

Στο Γιοχάνεσμπουργκ, τη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αφρικής και επίκεντρο των πρόσφατων λεηλασιών και επιθέσεων, η νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη ήταν σχετικά ήρεμη, εκτός από τη λεηλασία, στο προάστιο Κάτλχονγκ, ενός σουπερμάρκετ με νοτιοαφρικανικές πινακίδες. Κανένα άλλο σημαντικό περιστατικό δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής.

«Το μοναδικό μέρος όπου μια ομάδα μάς προκαλεί πολλή ανησυχία είναι το Κάτλχονγκ», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο αξιωματούχος της επαρχίας του Γιοχάνεσμπουργκ, Ντέιβιντ Μαχούρα.

Η αστυνομία ενίσχυσε επίσης τις δυνάμεις της στην προσπάθεια να θέσει οριστικό τέρμα στις βιαιότητες που ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής στο Γιοχάνεσμπουργκ, προτού επεκταθούν στην πρωτεύουσα Πρετόρια. Δεκάδες καταστήματα, που ανήκαν κυρίως σε ξένους, λεηλατήθηκαν και φορτηγά πυρπολήθηκαν στην επαρχία ΚουαΖουλού-Νατάλ (ανατολικά).

Σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό που έδωσε σήμερα η αστυνομία, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 400 συνελήφθησαν. Η εθνικότητα των θυμάτων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν οργή σε πολλές αφρικανικές χώρες, όπου συνεχίζονται οι βιαιότητες εναντίον νοτιοαφρικανικών συμφερόντων.

Αντιδρώντας, η Πρετόρια έκλεισε προσωρινά τις διπλωματικές αποστολές της στη Νιγηρία.

«Αφού λάβαμε πληροφορίες και απειλές εκ μέρους Νιγηριανών, αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά» την πρεσβεία στην Αμπούτζα και το προξενείο στο Λάγος, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του νοτιοαφρικανικού υπουργείου Εξωτερικών Λούνγκα Νγκενγκέλελε.

Ο ιδιοκτήτης μιας νιγηριανής ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας προσφέρθηκε να απομακρύνει τους Νιγηριανούς με αεροπλάνο που θα θέσει στη διάθεσή τους δωρεάν, ανακοίνωσε από την πλευρά του το νιγηριανό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα μπροστά στη νοτιοαφρικανική πρεσβεία στην Αμπούτζα, ωστόσο, συγκέντρωσε μόλις καμιά εικοσαριά άτομα, δημιουργώντας ελπίδες ότι το αντινοτιοαφρικανικό κίνημα στη Νιγηρία μπορεί να έχει κοπάσει.

Οι ξενοφοβικές επιθέσεις προκάλεσαν έντονες διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στους δύο αφρικανικούς γίγαντες, τη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία.

Χθες Τετάρτη, η Αμπούτζα αποφάσισε να μποϊκοτάρει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αφρικής που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Κέιπ Τάουν, την κοινοβουλευτική πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής.

Στην υπόλοιπη ήπειρο, η οργή εναντίον των νοτιοαφρικανικών συμφερόντων εξακολουθούσε να εκφράζεται σήμερα.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το προξενείο της Νότιας Αφρικής και ένα κατάστημα με νοτιοαφρικανικές πινακίδες δέχθηκαν επίθεση στο Λουμπούμπασι (νοτιοανατολικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Τανζανίας, Air Tanzania, ανέστειλε σήμερα τις πτήσεις του από την εμπορική πρωτεύουσα Νταρ ες Σαλάαμ στο Γιοχάνεσμπουργκ, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη βία που θέτει σε κίνδυνο τους επιβάτες του.

«Γνωρίζετε πως η βία συνεχίζεται στη Νότια Αφρική όπου νεαροί έχουν πάρει τον νόμο στα χέρια τους», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Τανζανίας Ισάκ Καμουέλουε στους δημοσιογράφους στην Νταρ ελ Σαλάαμ.«Γι΄αυτό αποφασίσαμε να μην μεταφέρουμε επιβάτες σε προορισμό όπου οι ζωές τους θα κινδυνεύσουν».

Πολλές αφρικανικές χώρες και προσωπικότητες εξέφρασαν την ανησυχία τους, καλώντας επίσης σε κατευνασμό.

«Τα τρέχοντα περιστατικά στη Νότια Αφρική μας ανησυχούν όλους», δήλωσε ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μακί Σαλ. «Για την ενότητα της ηπείρου και από σεβασμό στη αφρικανική φρόνηση, καλώ σε κατευνασμό ανάμεσα στις χώρες και τους αφρικανικούς λαούς», πρόσθεσε.

Ο Νιγηριανός δισεκατομμυριούχος Αλικο Νταμγκότε κάλεσε σε απόρριψη «του μίσους και κάθε μορφής βίαιης επίθεσης στους Αφρικανούς αδελφούς μας» γιατί «δεν μπορεί να υπάρξει από κοινού βιώσιμη ευημερία χωρίς ειρήνη».

Οι νοτιοαφρικανικές αρχές κατήγγειλαν σήμερα ότι κυκλοφορούν πολλά “fake news” (ψεύτικες ειδήσεις) στη χώρα και στην ήπειρο τα οποία «τροφοδοτούν τον πανικό».

Η Νότια Αφρική, πρώτη βιομηχανική δύναμη της ηπείρου, είναι συχνά θέατρο ξενοφοβικών βιαιοτήτων, που προκαλούνται από το υψηλό ποσοστό ανεργίας (29%) και τη φτώχεια.

Το 2015, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια λεηλασιών με στόχο καταστήματα που ανήκαν σε ξένους στο Γιοχάνεσμπουργκ και στο Ντέρμπαν (ανατολικά). Το 2008, ξενοφοβικές ταραχές προκάλεσαν 62 θανάτους στη χώρα.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2019, 19:10