Η Νότια Αφρική που παρατηρεί ενδείξεις ότι ξεκινά ένα τρίτο κύμα της Covid-19 ξεκινά σήμερα, με καθυστέρηση, την ευρεία εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της, δίνοντας προτεραιότητα σε όσους είναι άνω των 60 ετών και τους πιο ευάλωτους.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να εμβολιάσει κατά της Covid-19 16,6 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε έξι μήνες σε αυτή τη δεύτερη φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης, εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια όσων είναι άνω των 60 ετών ως τα τέλη Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν αν φτάσουν στην ώρα τους τα εμβόλια κατά της Covid-19 που έχει παραγγείλει η Νότια Αφρική, δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ο υπουργός Υγείας της χώρας Ζουέλι Εμκίζε. «Ως τα τέλη Ιουνίου ελπίζουμε να έχουμε λάβει 4,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer και 2 εκατομμύρια δόσεις του Johnson & Johnson» εξήγησε.

Η αφρικανική χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία με περισσότερα από 1,6 εκατομμύριο κρούσματα και 55.210 θανάτους, έχει εμβολιάσει μέχρι στιγμής το 1% του πληθυσμού της στην πρώτη φάση της εκστρατείας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο στη διάρκεια της οποίας εμβολιάστηκε το υγειονομικό προσωπικό.

Όμως η εκστρατεία ανοσοποίησης ανεστάλη πολλές φορές. Αρχικά, στις αρχές Φεβρουαρίου αποκλείστηκε το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω των αμφιβολιών για την αποτελεσματικότητά του απέναντι στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού. Στη συνέχεια ανεστάλη στα μέσα Απριλίου η χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson λόγω της εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση επανέλαβε πρόσφατα τον εμβολιασμό του 1,25 εκατομμυρίου υγειονομικών στη χώρα.

Έχοντας μείνει πίσω στην κούρσα της αγοράς εμβολίων, η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι πλέον έχει αγοράσει αρκετές δόσεις για να καλύψει εμβολιαστικά τουλάχιστον 45 εκατομμύρια από τους συνολικά 59 εκατομμύρια κατοίκους της. Δηλαδή επαρκή αριθμό για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία, έναν στόχο που προγραμματίζει να πετύχει στο τέλος του έτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης