Η νίκη του υποψήφιου της αντιπολίτευσης, στις σημερινές επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, «που θεωρήθηκαν ως τεστ για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν», προβάλλεται ως πρώτη είδηση στις αποψινές ηλεκτρονικές εκδόσεις των αυστριακών εφημερίδων και κυριαρχεί στα δελτία ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, αλλά και στη σχετική ειδησεογραφία του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Οι εκλογές θεωρούνταν ως σημαντικό τεστ για τη δημοκρατία στην Τουρκία και η νίκη του Ιμάμογλου αποτελεί «κτύπημα» για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και για το κυβερνών κόμμα του, το ΑΚΡ, υπογραμμίζει το ΑΡΑ, σημειώνοντας πως έπειτα από πιέσεις του ΑΚΡ, η εκλογική επιτροπή είχε ακυρώσει την πρώτη νίκη του Ιμάμογλου στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, επιβάλλοντας μία επανάληψή τους, γεγονός που είχε επισύρει διεθνή κριτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις ειδήσεις της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης τονίστηκε πως οι εκλογές θεωρήθηκαν σημαντικό τεστ για την τουρκική δημοκρατία, ενώ γινόταν αναφορά στα αποτελέσματα και στη μεγάλη διαφορά κατά 730.000 ψήφους ανάμεσα στον νικητή των εκλογών Εκρέμ Ιμάμογλου και στον αντίπαλό του, τον υποψήφιο του ΑΚΡ Μπιναλί Γιλντιρίμ, που παραδέχθηκε την ήττα του και συνεχάρη ήδη τον νέο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, της οποίας 10,5 εκατομμύρια κάτοικοι καλούνταν σήμερα στις κάλπες.

Σύμφωνα με την Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση, παρατηρητές θεωρούν ότι η νίκη του Ιμάμογλου θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ανασχηματισμό της τουρκικής κυβέρνησης ή ακόμη και σε μία πρόωρη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών του 2023, ενώ τις σημερινές εκλογές παρακολούθησαν με προσοχή οι χρηματαγορές, καθώς η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε οικονομική ύφεση και η τουρκική λίρα έχει χάσει εφέτος ήδη σχεδόν το 10 % της αξίας της.

«Η δημοκρατία ζει» είναι ο υπέρτιτλος του δημοσιεύματος, με τίτλο «Κωνσταντινούπολη: οι νέες εκλογές ολοκληρώνονται με αποτυχία για τον Ερντογάν», στη μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung, η οποία υπογραμμίζει πως «σε αυτό το με αγωνία αναμενόμενο τεστ, ο Τούρκος πρόεδρος απέτυχε, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης κέρδισε τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται παλιά δήλωση του Ερντογάν ότι «όποιος χάνει την Κωνσταντινούπολη χάνει ολόκληρη την Τουρκία» και σημειώνεται πως για τους δυσαρεστημένους από τον Ερντογάν, η επιτυχία της αντιπολίτευσης αποτελεί ένα σημάδι πως είναι δυνατή μία πολιτική αλλαγή και κάποιοι βλέπουν τον Ιμάμογλου ήδη ως τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας».

«Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ιμάμογλου κερδίζει τις επαναληπτικές εκλογές» τιτλοφορεί το σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Der Standard, έχοντας ως υπότιτλο «Εκ νέου ήττα για τον Ερντογάν μετά την ακύρωση της πρώτης εκλογής», ενώ σχολιάζει ότι «η νίκη του Ιμάμογλου είναι και μία νίκη για τη θεωρούμενη σχεδόν νεκρή τουρκική δημοκρατία».

Η Der Standard στην ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη επισημαίνει τον εντυπωσιακό προεκλογικό αγώνα που διεξήγαγε τις προηγούμενες εβδομάδες ο 49χρονος Εκρέμ Ιμάμογλου, εναντίον του οποίου υπήρξαν «βρόμικες καμπάνιες».

Ως προς τη μακροπρόθεσμη σημασία του σημερινού αποτελέσματος, η Der Standard σημειώνει ότι κάποιοι παρατηρητές κάνουν ήδη λόγο για την αρχή του τέλους της εποχής Ερντογάν, ωστόσο ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος είχε αποσυρθεί έγκαιρα από τον προεκλογικό αγώνα όταν κατάλαβε πως δεν απέδιδε η εκλογική στρατηγική του ΑΚΡ, και προς το παρόν η ευθύνη της ήττας βαρύνει τον υποψήφιο του τον Μπιναλί Γιλντιρίμ και όχι τον ίδιο.

Η εφημερίδα Die Presse αναφέρεται αναλυτικά στο αποτέλεσμα των σημερινών επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, στη νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης και στην παραδοχή της ήττας από τον αντίπαλο, υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη διαφορά των ποσοστό τους, 53,75% του Ιμάμογλου, έναντι 45,43% του Γιλντιρίμ.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναδρομή στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της 31ης Μαρτίου και στην ακύρωσή της έπειτα από αιτιάσεις του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ενώ παρατίθενται οι αποψινές δηλώσεις του νικητή για «νέα αρχή για την Τουρκία» και για νίκη όχι ενός μοναδικού κόμματος, αλλά για μία νίκη ολόκληρης της Κωνσταντινούπολης και της Τουρκίας. Σημειώνεται επίσης πως στις κάλπες καλούνταν 10,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι και φέρεται να ψήφισαν 8,8 εκατομμύρια που αντιστοιχούν σε ποσοστό συμμετοχής 84%.

«Ο αντίπαλος του Ερντογάν κερδίζει τις επαναληπτικές εκλογές» έχει ως τίτλο του δημοσιεύματος της η εφημερίδα Kurier, η οποία σχολιάζει πως το αποτέλεσμα της Κυριακής αποτελεί ένα πλήγμα για τον Τούρκο πρόεδρο Ρέτζεπ Ταγίπ Ερντογάν και για το κόμμα του ΑΚΡ, και υπενθυμίζει πως ο σημερινός νικητής Εκρέμ Ιμάμογλου είχε κερδίσει ήδη τις εκλογές στις 31 Μαρτίου, που όμως είχαν ακυρωθεί, γεγονός που επέσυρε διεθνή κριτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης