Οι Αρχές της Νικαράγουας ακύρωσαν χθες Δευτέρα τις άδειες δραστηριοποίησης στη χώρα της κεντρικής Αμερικής έξι ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Oxfam, μετά την επιβολή αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος στελεχών της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα.

Οι αμερικανικές ΜΚΟ National Democratic Institute For International Affairs (NDI), International Republican Institute (IRI) και Helping Hands The Warren William Pagel, MD Foundation, καθώς και οι ευρωπαϊκές Oxfam Itermon (Ισπανία), Oxfam Ibis (Δανία) και Diakonia (Σουηδία), καλούνται να προχωρήσουν σε εκκαθάριση όλων των πόρων και αγαθών τους στη Νικαράγουα, επί ποινή κατάσχεσής τους από το κράτος σε διαφορετική περίπτωση, δυνάμει απόφασης που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Εσωτερικών κατηγορεί τις οργανώσεις αυτές ότι παραβίασαν τη νικαραγουανή νομοθεσία για τη διαφάνεια των ΜΚΟ, ότι παρεμπόδισαν «τον έλεγχο και την εποπτεία» των ισολογισμών τους, των λογαριασμών τους, της προέλευσης δωρεών που δέχονται, των ωφελουμένων από τα προγράμματά τους.

Παρούσες για αρκετά χρόνια στη Νικαράγουα, οι ΜΚΟ αυτές διεξήγαγαν προγράμματα στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της γεωργίας, με σκοπό την εξάλειψη της φτώχειας, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος.

Η εξέλιξη καταγράφηκε ενώ ΗΠΑ και Ε.Ε. αυξάνουν την πίεση στη νικαραγουανή κυβέρνηση, πάγωσαν βίζες που είχαν δοθεί σε συγγενείς και στενούς συνεργάτες του προέδρου Ορτέγα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή της αντιπολίτευσης, που κορυφώθηκε τους τελευταίους μήνες, από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Απρίλιο του 2018, στις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 300 άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντανιέλ Ορτέγα, 75 ετών, θα διεκδικήσει τέταρτη συναπτή προεδρική θητεία στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Κατηγορείται πως βάλθηκε να ξεφορτωθεί όλους τους αντιπάλους του ενόψει της ψηφοφορίας. Πάνω από τριάντα μορφές της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους επτά που σχεδίαζαν να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία, τέθηκαν υπό κράτηση από τις αρχές Ιουνίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης