Η νεότερη ηγέτης του κόσμου, είναι παιδί ενός «ουράνιου τόξου» όπως αποκαλούν στην Φινλανδία τις οικογένειες που δημιουργούνται από ζευγάρια του ίδιου φύλου. Κι αυτό γιατί την μεγάλωσαν δύο μαμάδες, άκρως υποστηρικτικές, που την έπεισαν ότι μεγαλώνοντας, μπορεί να κάνει οτιδήποτε ονειρεύεται.

Πράγματι, σε ηλικία μόλις 34 ετών, η Σάννα Μαρίν, υπουργός Μεταφορών της Φινλανδίας, θα κάνει το όνειρό της πράξη: Θα γίνει η νεότερη πρωθυπουργός κράτους και μάλιστα ηγούμενη μίας κυβέρνησης συνεργασίας που αποτελείται από πέντε κόμματα, που σε όλα είναι γυναίκες επικεφαλής. Αναμένεται να ορκιστεί αύριο Τρίτη καθώς επιλέχτηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για να αναλάβει τα ηνία της χώρας, έπειτα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Άντι Ρίνε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σάννα Μαρίν, από αυτή τη στιγμή, μόνο «αόρατη» δεν θα είναι στη χώρα της, όπως είχε παραπονεθεί στο παρελθόν για τον τρόπο που οι άλλοι έβλεπαν την οικογένειά της. Από την επόμενη κιόλας στιγμή που θα αναλάβει την ηγεσία, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα κύμα απεργιών το οποίο έγινε αφορμή για την παραίτηση του προκατόχου της πρωθυπουργού Άντι Ρίνε και που αναμένεται από σήμερα να σταματήσει την παραγωγή σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Φινλανδίας.

«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη», είπε στους δημοσιογράφους η Μάριν, μετά την εκλογή της με μικρή διαφορά (32-29), αναφερόμενη στην παραίτηση Ρίνε του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. 

Η ίδια μιλώντας στον ιστότοπο Menaiset το 2015, είχε εξομολογηθεί ότι ως παιδί αισθάνθηκε «αόρατη» επειδή δεν μπόρεσε να μιλήσει ανοιχτά για την οικογένειά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο κόσμος πολλές φορές δεν μας αναγνώριζε ως μια πραγματική οικογένεια ή ίση με τους άλλους. Αλλά δεν έπεσε θύμα εκφοβισμού. Ακόμα και όταν ήμουν μικρή, ήμουν πολύ ειλικρινής και πεισματάρα. Δεν θα δεχόμουν τίποτα με ευκολία. Για μένα οι άνθρωποι ήταν πάντα ίσοι. Δεν πρόκειται για μια άποψη. Είναι το θεμέλιο όλων» δήλωνε η Σάνα, η οποία ζούσε, σε ένα νοικιασμένο διαμέρισμα με τη μητέρα της και τη σύντροφο της μητέρας της.

Απαντώντας επίσης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την ηλικία της και την επιλογή της στα ανώτερο αξίωμα της χώρας, είχε υπογραμμίσει: «Ποτέ δεν σκέφτηκα την ηλικία ή το φύλο μου, σκέφτομαι τους λόγους που εισήλθα στην πολιτική και τα πράγματα εκείνα για τα οποία κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος».

Η νεότερη πρωθυπουργός επιλέγει την νεότερη κυβέρνηση του κόσμου

Η Μάριν αναμένεται να διορίσει υπουργό Οικονομικών μια γυναίκα δύο χρόνια νεότερή της, την επικεφαλής του Κόμματος του Κέντρου 32χρονη Κάτρι Κουλμούνι. Παράλληλα, η 34χρονη ηγέτης των Πρασίνων Μαρία Οχισάλο θα διατηρήσει το υπουργείο Εσωτερικών, η 32χρονη επικεφαλής της Αριστερής Συμμαχίας Λι Άντερσον θα είναι η νέα υπουργός Παιδείας και η 55χρονη αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σουηδίας ‘Ανα-Μάγια Χένρικσον θα είναι υπουργός Δικαιοσύνης.

 

Ποια είναι η Σάννα Μαρίν

Γεννημένη στο Ελσίνκι, μεγάλωσε στο Εσποο και στην Πίρκαλα προτού εγκατασταθεί στο Τάμπερε.

Η Σάννα Μαρίν, ήταν το πρώτο από τα μέλη της οικογένειάς της που έλαβε πανεπιστημιακή μόρφωση και μετά την ένταξή της στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, κατάφερε πολύ σύντομα να ανελιχθεί στην ιεραρχία.

Στα 27 της διετέλεσε δήμαρχος της πόλης Τάμπερε, ενώ τρία χρόνια αργότερα εξελέγη βουλευτής, σύμφωνα με το BBC.

Τον Ιούνιο του 2019 της ανετέθη το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών.

Είναι μητέρα ενός παιδιού, το οποίο έχει αποκτήσει με τον επί μακρόν σύντροφό της Μάρκους Ράικονεν.

Οι νεότεροι πρωθυπουργοί του κόσμου

Η Μάριν θα είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός και η νεότερη στην ιστορία της σκανδιναβικής αυτής χώρας.

Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική νέα σε ηλικία ηγέτης του κόσμου: Στην ίδια περίπου ηλικία είναι και η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, 39 ετών, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ολέξιι Χόντσαρουκ, 35 ετών, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν που φέρεται ότι είναι 36 ετών και ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε, 38 ετών.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης