Μετά τη Νιγηρία, ήρθε η σειρά του Καμερούν να δεχτεί επιθέσεις από τους ισλαμιστές της ακραίας οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, που σκότωσαν τουλάχιστον 15 ανθρώπους στον βορρά της χώρας και εντείνουν τις επιχειρήσεις τους εκατέρωθεν των συνόρων.

Την Κυριακή τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κοινότητα Κολοφάτα του Απώτατου Βορρά στο Καμερούν. Η επίθεση αυτή αποδίδεται σε μέλη της Μπόκο Χαράμ τα οποία απήγαγαν και πολλούς κατοίκους της περιοχής, μεταξύ των οποίων και τη σύζυγο ενός αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε καταγράψει 15 νεκρούς (. . .) και τουλάχιστον 12 ομήρους», ανέφερε ένας αστυνομικός που μετέχει στις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό των δραστών.

Στη γειτονική βόρεια Νιγηρία, όπου οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ έχουν γίνει πλέον καθημερινό, συνηθισμένο φαινόμενα, δύο γυναίκες πραγματοποίησαν επιθέσεις αυτοκτονίας στην πόλη Κάνο, η μία κοντά σε μια ουρά γυναικών που περίμεναν να αγοράσουν καύσιμα και η δεύτερη στην είσοδο ενός εμπορικού κέντρου. Από την πρώτη επίθεση σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι επτά ενώ από την δεύτερη οι τραυματίες ανέρχονται στους έξι.

Είναι η τρίτη φορά μέσα σε δύο ημέρες που γυναίκες πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας στο Κάνο. Την Κυριακή, μια γυναίκα ανατινάχθηκε κοντά σε ένα πανεπιστήμιο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε αστυνομικοί. Την ίδια ημέρα σκοτώθηκαν άλλοι πέντε άνθρωποι από επίθεση κοντά σε μια χριστιανική εκκλησία της πόλης. Οι θρησκευτικές αρχές του Κάνο ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν τις εορταστικές εκδηλώσεις που προγραμμάτιζαν για τη γιορτή του Έιντ αλ Φιτρ που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση στο Κολοφάτα προκάλεσε σοκ στο Καμερούν το οποίο, αφού αρχικά είχε αφήσει την Μπόκο Χαράμ να χρησιμοποιεί το έδαφός του Απώτατου Βορρά ως βάση ανεφοδιασμού, στράφηκε κατόπιν εναντίον της μετά τη διεθνή κατακραυγή που ξεσήκωσε η απαγωγή περισσότερων από 200 κοριτσιών στη Νιγηρία, στις 14 Απριλίου.

«Η βαρβαρότητα πέρασε τα σύνορά μας» τόνισε σε ανακοίνωση του ο υπουργός Επικοινωνιών και εκπρόσωπος της καμερουνέζικης κυβέρνησης, Ίσα Τσιρόμα Μπακάρι. «Εξ ονόματος του προέδρου, ζητώ από όλες τις φυλές μας καθώς και από όλους όσους ζουν στο εθνικό έδαφός μας και διαθέτουν οποιαδήποτε πληροφορία, ικανή να βοηθήσει τις δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας να εντοπίσουμε τους δράστες, να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο επικοινωνίας που διαθέτουν, είτε να τηλεφωνήσουν, να στείλουν SMS, μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να την πουν (την πληροφορία) προφορικά» συνέχισε.

Η στρατηγική τρομοκράτησης του πληθυσμού του Καμερούν, όπως γίνεται και στη Νιγηρία, ανησυχεί ιδιαίτερα τους ξένους που ζουν στη χώρα. «Η κατάσταση είναι καταστροφική. Πάει από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ένας Γάλλος που ζει στην επαρχία του Απώτατου Βορρά. «Έχουν (οι άνδρες της Μπόκο Χαράμ) απύθμενο θράσος. Η επίθεση εναντίον ενός αντιπροέδρου της κυβέρνησης σημαίνει ότι μπορεί να κάνουν ακόμη πιο ακραία πράγματα», συνέχισε ο ίδιος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης