Η μουσουλμάνα πρώην υφυπουργός Μεταφορών της Βρετανίας κατηγορεί τους Συντηρητικούς για ισλαμοφοβία

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022, 15:49
Η μουσουλμάνα πρώην υφυπουργός Μεταφορών της Βρετανίας κατηγορεί τους Συντηρητικούς για ισλαμοφοβία

Η πρώην υφυπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Νουσράτ Γκάνι, υποστήριξε την Κυριακή ότι απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά της στον ανασχηματισμό που έγινε το 2020 επειδή «η μουσουλμανική πίστη της» συνιστούσε «πρόβλημα», ένας ισχυρισμός που αναζωπυρώνει τις κατηγορίες περί ισλαμοφοβίας στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον.

Η 49χρονη Γκάνι δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Times ότι ένα στέλεχος των Συντηρητικών τής εξήγησε τον Φεβρουάριο του 2020 ότι «η καταγωγή και η πίστη της» έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αποπομπή της από την κυβέρνηση. «Μου είπε ότι όταν συζητήθηκε ο ανασχηματισμός στην Ντάουνινγκ Στριτ, η μουσουλμανική πίστη μου αναφέρθηκε ως πρόβλημα, ότι μια μουσουλμάνα στην κυβέρνηση φέρνει σε δύσκολη θέση τους συναδέλφους μου και ότι φοβούνταν πως δεν θα ήμουν πιστή απέναντι στο κόμμα, επειδή δεν έκανα αρκετά για να το υπερασπιστώ απέναντι στις κατηγορίες για ισλαμοφοβία», δήλωσε.

«Ήταν σαν γροθιά στο στομάχι. Αισθάνθηκα ταπεινωμένη και αδύναμη» πρόσθεσε η βουλευτής στην εφημερίδα. Εξήγησε δε, ότι δεν μίλησε δημοσίως την εποχή εκείνη επειδή την προειδοποίησαν πως αν μιλούσε, θα την «εξοστράκιζαν» οι συνάδελφοί της και «η καριέρα και η φήμη της θα καταστρέφονταν».

Ο Μαρκ Σπένσερ, στέλεχος των Συντηρητικών, δήλωσε ότι στόχος των ισχυρισμών της Γκάνι, τους οποίους διέψευσε, ήταν ο ίδιος. «Αυτές οι κατηγορίες είναι παντελώς ψευδείς και τις θεωρώ δυσφημιστικές», έγραψε στο Twitter.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον συναντήθηκε με τη Γκάνι μετά τον ανασχηματισμό και αργότερα την προσκάλεσε να καταθέσει επίσημη καταγγελία για τους ισχυρισμούς της περί ισλαμοφοβίας, κάτι όμως που εκείνη δεν έκανε. «Το Συντηρητικό Κόμμα δεν ανέχεται προκαταλήψεις ή διακρίσεις κανενός είδους», τόνισε.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Παιδείας, Ναντίμ Ζαχάουι, ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει θέση για ισλαμοφοβία ή ρατσισμό οποιουδήποτε είδους στους Συντηρητικούς», ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ντόμινικ Ράαμπ, χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις κατηγορίες, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι δεν θα διενεργηθεί έρευνα εφόσον η Γκάνι δεν έχει καταθέσει επίσημη καταγγελία.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022, 15:50