Έτοιμη να συζητήσει τους όρους μιας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία δηλώνει η Μόσχα.

Το σχετικό αίτημα έγινε από τη συριακή αντιπολίτευση και τις δυτικές δυνάμεις, που επιρρίπτουν την ευθύνη στη Ρωσία για την αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων της Γενεύης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τους όρους μιας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Πηγαίνουμε (στη διεθνή διάσκεψη για τη Συρία) στο Μόναχο για να συζητήσουμε αυτό το θέμα» είπε, προσθέτοντας ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να επαναληφθούν πριν από τις 25 Φεβρουαρίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των μεγάλων δυνάμεων που συναντώνται σήμερα στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες διακόπηκαν εξαιτίας της μεγάλης κλίμακας επίθεσης που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πηγαίνουμε στο Μόναχο με μία μεγάλη ελπίδα σε μία κρίσιμη στιγμή» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, καλώντας τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να συνεργασθεί προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός και να συμβάλει στη δημιουργία ενός κλίματος ευνοϊκού για διαπραγματεύσεις.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών είπε: «Ποιος φέρει την ευθύνη της αποτυχίας του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων; Η αντιπολίτευση και το Ριάντ. Αυτοί πρέπει να ερωτηθούν εάν οι συνομιλίες θα επαναληφθούν στις 25 Φεβρουαρίου. Απ’ όσο γνωρίζω, η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τους Ρώσους να σταματήσουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που «σκοτώνουν γυναίκες και παιδιά σε μεγάλους αριθμούς, ωθούν στην έξοδο χιλιάδες αμάχους από την έναρξη της επίθεσης των δυνάμεων της Δαμασκού στην επαρχία του Χαλεπίου, στις αρχές του Φεβρουαρίου».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 500 άνθρωποι, μεταξύ τους 100 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης αυτής.

Η Ρωσία επαναλάμβανε μέχρι σήμερα ότι δεν είχε την πρόθεση να σταματήσει τους «νόμιμους» βομβαρδισμούς εναντίον «τρομοκρατών», αλλά υποσχέθηκε ότι είναι έτοιμη να προτείνει «νέες ιδέες» στο Μόναχο για την προώθηση μιας κατάπαυσης του πυρός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης