Η Μολδαβία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έλαβε εμβόλια κατά του COVID-19 από τον παγκόσμιο μηχανισμό COVAX, δήλωσε σήμερα Παρασκευή η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σάντου.

Η πρώτη παρτίδα 14.400 δόσεων εμβολίων που παραλαμβάνει η χώρα μέσω του COVAX έφθασε χθες, Πέμπτη, το βράδυ στη χώρα, πρόσθεσε η Σάντου σε μήνυμά της στο Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μολδαβία και η γειτονική της Ουκρανία, δύο από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, έχουν μείνει πίσω από την υπόλοιπη ήπειρο στον αγώνα για εμβόλια και καλωσορίζουν τις δωρεές φιλικών κυβερνήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα το Κισινάου έλαβε την πρώτη παρτίδα εμβολίων των AstraZeneca και Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του COVID-19, η οποία απεστάλη στη Μολδαβία από τη Ρουμανία.

Τον Δεκέμβριο, ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις δήλωσε ότι το Βουκουρέστι θα δωρίσει 200.000 δόσεις εμβολίων στη Μολδαβία σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά την εκλογή της φιλοδυτικής Σάντου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προμήθεια εμβολίων κατά του COVID-19 έχει προκαλέσει εσωτερική πολιτική διαμάχη στη Μολδαβία καθώς ο πρώην πρόεδρος Ίγκορ Ντοντόν κατηγόρησε τη Σάντου ότι προσπαθεί να αποκλείσει την είσοδο στη χώρα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V. Το γραφείο της Σάντου το διέψευσε αυτό.

Η Μολδαβία είχε καταγράψει 191.197 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 4.049 θανάτους από τον COVID-19 ως τις 4 Μαρτίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης