Η Μέρκελ τερματοφύλακας του μεγάλου ντέρμπι της Ευρώπης

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012, 15:23
Η Μέρκελ τερματοφύλακας του μεγάλου ντέρμπι της Ευρώπης
Με ένα ευφάνταστο εξώφυλλο κυκλοφορεί σήμερα το νέο τεύχος του ιταλικού περιοδικού «L' Espresso». Σε αυτό, η Άνγκελα Μέρκελ «φιγουράρει» σε ρόλο τερματοφύλακα με την Εθνική Γερμανίας, η οποία, μάλιστα, εμφανίζεται και ως νικήτρια της… αναμέτρησης με 4-3.

Το εξώφυλλο στην ουσία επιχειρεί να περιγράψει με τρόπο γλαφυρό το μεγάλο παιχνίδι της Ευρώπης που κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

«Έχουν κάνει τις μεταρρυθμίσεις, εμείς όχι. Είναι πιο πλούσιοι. Και έχουν επωφεληθεί περισσότερο από εμάς από το ευρώ. Όμως, τώρα, και οι Γερμανοί φοβούνται. Γιατί το μεγάλο παιχνίδι της Ευρώπης κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Κυρίως εξαιτίας του δογματισμού της Άνγκελα Μέρκελ» γράφει στο εξώφυλλό του το περιοδικό της Ιταλίας.

Με φόντο τη διεξαγωγή του Euro 2012, το «L' Espresso» θυμάται το μυθικό για τους Ιταλούς αποτέλεσμα του «αγώνα του αιώνα», το διάσημο Ιταλία-Γερμανία 4-3, στους ημιτελικούς του Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό, ωστόσο, υπό το φως της σημερινής κρίσης, το ιστορικό σκορ αναστρέφεται.

«Γερμανία Ιταλία 4-3» είναι ο τίτλος του «L'Espresso», καθώς όπως εξηγεί ο διευθυντής του, Μπρούνο Μανφελότο, κατά την παρουσίαση του εξωφύλλου της 15ης Ιουνίου «σήμερα είμαστε εμείς που υφιστάμεθα την επίθεση ή την άμυνα της Γερμανίας».

Ο Μανφελότο επισημαίνει πως, για κάποιους, οι Γερμανοί αμύνονται έναντι των πιεστικών αιτημάτων βοήθειας εκ μέρους άλλων χωρών, ενώ κατ' άλλους παίζουν στην επίθεση για να αποκομίσουν ένα κομμάτι κυριαρχίας στις αποφάσεις που πρέπει να λάβει η Ευρώπη.

Όπως λέει ο Μανφελότι, η οικονομική «καταιγίδα» επηρεάζεται από τη στάση που έχει τηρήσει και τη στάση που θα τηρήσει η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας τις επόμενες ημέρες.

Δεύτερο μεγάλο θέμα στην τελευταία έκδοση του «L' Espresso» είναι οι εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα και υπό αυτό το πρίσμα το περιοδικό φιλοξενεί ρεπορτάζ για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

«Στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα» είναι ο τίτλος του άρθρου.

«Νεαρός, ιδεαλιστής, χαρισματικός, ο αρχηγός της ριζοσπαστικής Αριστεράς που έσπασε τον διπολισμό μεταξύ σοσιαλιστών και συντηρητικών. Και εν όψει των εκλογών έχει επιδείξει μία απροσδόκητη δόση ρεαλισμού» λέει το περιοδικό.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012, 16:01