Οι μεξικανικές αρχές έστειλαν 2.300 πολίτες Ονδούρας που είχαν εισέλθει παράτυπα στη χώρα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020, 11:25
Οι μεξικανικές αρχές έστειλαν 2.300 πολίτες Ονδούρας που είχαν εισέλθει παράτυπα στη χώρα

Περίπου 2.300 πολίτες της Ονδούρας που εισήλθαν παράτυπα στο Μεξικό με την ελπίδα να φτάσουν στις ΗΠΑ εστάλησαν πίσω στη χώρα τους, ανακοίνωσαν οι μεξικανικές αρχές.

Ο επαναπατρισμός των μεταναστών αυτών πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 27 Ιανουαρίου, εξήγησε το μεξικανικό Υπουργείο Εσωτερικών και το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Μετανάστευση.

Συνολικά 1.064 πολίτες Ονδούρας επέστρεψαν στη χώρα τους με αεροπλάνα της Εθνοφρουράς και πτήσεις τσάρτερ, ενώ 1.239 ακόμη επαναπατρίστηκαν οδικώς από τις πολιτείες Τσιάπας και Ταμπάσκο.

Οι μετανάστες αυτοί, που έφτασαν στο Μεξικό μέσω της Γουατεμάλας, συμμετείχαν στο «Καραβάνι 2020» που αναχώρησε από την Ονδούρα. Σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, οι επαναπατρισμοί έγιναν «βάσει της νομοθεσίας περί μετανάστευσης και με σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Την προηγούμενη Πέμπτη η μεξικανική Εθνοφρουρά έκανε χρήση δακρυγόνων κατά τη σύλληψη περίπου 800 μεταναστών κατά μήκος της μεθορίου με τη Γουατεμάλα προκαλώντας σκηνές πανικού.

Η κυβέρνηση του Μεξικού είναι αντιμέτωπη με την ασφυκτική πίεση της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που αξιώνει να ανακόψει τη ροή παράτυπων μεταναστών. Ο Τραμπ απειλεί σε διαφορετική περίπτωση να επιβάλει δασμούς σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στη χώρα του από το Μεξικό.

Σε απάντηση ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανέπτυξε περίπου 26.000 στρατιώτες στα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας. Από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο του 2019 το Μεξικό μείωσε κατά 56% την εισροή μεταναστών προς τις ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020, 11:41