Οι ισπανικές περιφέρειες που καταγράφουν χαμηλά ποσοστά μόλυνσης του νέου κορωνοϊού θα μπορούν να ανοίξουν και πάλι κέντρα νυχτερινής διασκέδασης πριν επιτευχθεί ανοσία αγέλης, η οποία αναμένεται έως τα μέσα Αυγούστου, δήλωσε σήμερα η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας, μετά από συνάντηση με τις περιφερειακές Αρχές.

Περιφέρειες με ένα ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών για αριθμό μολύνσεων κάτω των 50 ανά 100.000 άτομα θα μπορούν να ανοίξουν ντίσκο και νυχτερινά κλαμπ έως τις 3 τα ξημερώματα αν και θα συνεχίσουν να ισχύουν ορισμένοι περιορισμοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν κατέστη σαφές εάν θα επιτραπεί να λειτουργήσουν ξανά πίστες χορού και οι συμμετέχοντες σε πάρτι -με ανώτατο όριο έξι ατόμων σε εσωτερικούς χώρους- θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να φορούν μάσκες, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Απαιτείται μια σταδιακή και προοδευτική επιστροφή στην ομαλότητα. Πρέπει να πάρουμε το μάθημά μας», ανέφερε σε δημοσιογράφους η Καρολίνα Νταρίας.

Οι υγειονομικές προδιαγραφές καθορίζονται από τις ισπανικές περιφέρειες, αν και σύμφωνα με την υπουργό, αυτό δεν είναι δεσμευτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μαδρίτη, όπου τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι ήδη ανοιχτά μέχρι τη 1 το πρωί, παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις πέντε πρώτες περιφέρειες της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης, απορρίπτει τα κριτήρια και θέλει περισσότερη ευελιξία.

Το συνολικό ποσοστό μόλυνσης της Ισπανίας μειώθηκε σήμερα σε 118,5 κρούσματα ανά 100.000, σχεδόν στο μισό από τα τέλη Απριλίου, αλλά μόνο οι Βαλεαρίδες Νήσοι, η Βαλένθια και ο θύλακας Θέουτα πληρούν το απαιτούμενο όριο των κάτω των 50 κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα.

Σε περιφέρειες μεσαίου κινδύνου με πτωτικό ποσοστό μολύνσεων -που καταγράφεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας- χώροι εκδηλώσεων μπορεί επίσης να ανοίξουν αλλά με χωρητικότητα 30% στους εσωτερικούς χώρους.

Παρά τη δραστική μείωση του αριθμού νέων θανάτων, ο επίσημος αριθμός θυμάτων του Covid-19 ξεπέρασε σήμερα το όριο των 80.000.

Με τα περισσότερα ισπανικά νυχτερινά κλαμπ να υποδέχονται πελάτες μόνο μετά τα μεσάνυχτα και να μένουν ανοιχτά μέχρι αργά τα ξημερώματα, η πρόταση της υπουργού έγινε δεκτή με χλιαρό καλωσόρισμα από τον κλάδο.

«Το μόνο καλό νέο είναι ότι μας επιτρέπουν να ανοίξουμε, αλλά προφανώς δεν αξίζει να μένουμε ανοιχτοί μέχρι τις 2 το πρωί», δήλωσε ο Ραμόν Μας, επικεφαλής της ισπανικής ένωσης κέντρων νυχτερινής διασκέδασης, Espana de Noche, στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TVE.

Αν και ο ίδιος τόνισε πεπεισμένος ότι ο ρυθμός εμβολιασμών θα επιτρέψει στον κλάδο να ανακάμψει αφού 10.000 κλαμπ και ντίσκο παραμένουν κλειστά για περισσότερο από 14 μήνες, είπε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης δεν συνοδεύονται από κάποιο χρονοδιάγραμμα για καθυστέρηση της ώρας κλεισίματος ή για βελτίωση του αριθμού χωρητικότητας.

Ο Μας επισήμανε ότι τα κλαμπ θα μπορούσαν να προσφέρουν μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση από τα πάρτι του δρόμου, τα οποία είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο σε ισπανικές πόλεις τα σαββατοκύριακα από τότε που η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έληξε τον περασμένο μήνα και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη του τουρισμού.

«Οι τουρίστες θα έρθουν αν έχουν την ευκαιρία να περάσουν καλά και η εναλλακτική για κλείσιμο στις 2 το πρωί είναι μια πολύ περιορισμένη επιλογή», σημείωσε στο TVE.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης