Η κυβέρνηση της Λιθουανίας αναθεώρησε το Εγχειρίδιο Ασφαλείας της προσθέτοντας συμβουλές στους πολίτες της χώρας για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

Ο οδηγός, που αποτελείται από 75 σελίδες, έχει διανεμηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες για το τι καλούνται να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση επίθεσης της Μόσχας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, υπογραμμίζει πως κάθε Λιθουανός είναι πιθανό να είναι στόχος της ρωσικής κατασκοπίας, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής ασφαλείας της χώρας Darius Jauniskis.

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί και ειδική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης, όπου οι πολίτες καλούνται να επικοινωνήσουν και να αναφέρουν οποιοδήποτε «περίεργο» περιστατικό που θα πέσει στην αντίληψή τους καθώς ενδέχεται να παρακολουθούνται από κατασκόπους, όπως αναφέρει η Independent.

Από τότε που έγινε η προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014, οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των κρατών της Βαλτικής, έχουν επιδεινωθεί. Αυτό το γεγονός συν το ότι η χώρα συνορεύει με το ρωσικό λιμάνι Καλίνινγκραντ –το οποίο είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη Ρωσία- έχει προκαλέσει φόβο στη Λιθουανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα σενάρια της ενδεχόμενης επίθεσης προστίθεται και το ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία μπορεί να καταλάβει την Βαλτική σε μόλις 36 ώρες, σύμφωνα με την Independent.

Αυτή τη στιγμή η χώρα διαπραγματεύεται για την αγορά συστημάτων ασφαλείας κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ για να αποτρέψει ένα τέτοιο γεγονός να συμβεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης