Ο στρατός της Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό κατηγόρησε τη Ρουάντα, πως υποστηρίζει αντάρτες του M23 που εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου συνέχιζαν να μαίνονται σφοδρές μάχες το βράδυ της Κυριακή 12 Ιουνίου.

Η έφοδος των ανταρτών έχει στόχο την πόλη Μπουναγκανά, άλλοτε οχυρό του κινήματος των ανταρτών που ανακατέλαβε ο στρατός της ΛΔ Κονγκό το 2013, καθώς και άλλες κοινότητες στην επαρχία Βόρειο Κίβου, στα σύνορα με την Ουγκάντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ο στρατός της ΛΔ Κονγκό κατηγόρησε «τους τρομοκράτες του M23 με την υποστήριξη του πυροβολικού και ανδρών του στρατού της Ρουάντας» για τις επιθέσεις εναντίον θέσεών του στην Μπουναγκανά.

«Ο στόχος της Ρουάντας είναι να καταληφθεί η Μπουναγκανά, όχι μόνο για να προκληθεί ασφυξία στην πόλη Γκόμα (σ.σ. πρωτεύουσα της επαρχίας Βόρειο Κίβου), αλλά και για να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση» της ΛΔ Κονγκό, τόνισε ο στρατηγός Σιλβέν Εκένγκε, εκπρόσωπος του στρατιωτικού κυβερνήτη της επαρχίας, η οποία παραμένει στην κατάσταση πολιορκίας που είχαν κηρύξει οι αρχές στην Κινσάσα.

Οι επιτιθέμενοι «τράπηκαν σε υποχώρηση» αφού υπέστησαν πολλές απώλειες, πρόσθεσε ο στρατηγός. Ένα μέλος των ένοπλων δυνάμεων της ΛΔ Κονγκό επίσης σκοτώθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετές τοπικές και στρατιωτικές πηγές έκαναν λόγο για συνεχιζόμενες μάχες γύρω από την Μπουναγκανά χθες βράδυ.

Αξιωματικός δήλωσε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ο στρατός της ΛΔ Κονγκό όδευε να απωθήσει τους αντάρτες και ότι οι μάχες συνεχίζονταν.

Ο εκπρόσωπος του M23, ο Ουίλι Νγκόμα επιβεβαίωσε, ότι συνεχίζονταν «πολύ σφοδρές» συγκρούσεις πολύ κοντά στην πόλη και κατηγόρησε τη MONUSCO, τη δύναμη του ΟΗΕ στη χώρα, ότι «σφυροκόπησε» θέσεις των ανταρτών τρεις φορές.

Σύμφωνα με τον Νταμιάν Σεμπουσανάν, στέλεχος μη κυβερνητικής οργάνωσης στην περιοχή, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εγκατέλειψε το κέντρο της Μπουναγκανά, σημαντικού κόμβου εμπορευμάτων που διακινούνται ανάμεσα στη ΛΔ Κονγκό και την Ουγκάντα.

Ο στρατός μπόρεσε την Κυριακή «να απωθήσει τον εχθρό» και «να συλλάβει» μέλη των ανταρτών, είπε, όμως «η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για επίθεση στην Καβάνγκε, τρία χιλιόμετρα από την Μπουναγκανά.

Η οργάνωση ανταρτών με κυρίαρχο στοιχείο τους Τούτσι, που είχε ηττηθεί το 2013 από τις ένοπλες δυνάμεις της Κινσάσας, το M23 («Κίνημα της 23ης Μαρτίου») ξαναπήρε τα όπλα στα τέλη του 2021, κατηγορώντας τις αρχές της ΛΔ Κονγκό, πως δεν τηρούν τη συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε στην Κένυα ανάμεσα στα δύο εμπόλεμα μέρη μετά τη στρατιωτική ήττα των ανταρτών.

Η κυβέρνηση στην Κινσάσα κατηγορεί τη Ρουάντα, ότι υποστηρίζει το M23, κάτι που διαψεύδει το Κιγκάλι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης