Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των ποδηλάτων στην Κοπεγχάγη είναι πλέον επίσημα μεγαλύτερος από τον αριθμό των αυτοκινήτων.

Οι Αρχές της δανικής πρωτεύουσας καταγράφουν τους αριθμούς των ποδηλάτων εδώ και δεκαετίες, και τώρα 20 ηλεκτρικοί αισθητήρες σε όλη την πόλη αυτοματοποιούν τη μέτρηση του αριθμού των ποδηλάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους. Τον τελευταίο χρόνο, μετρήθηκαν 35.080 νέα ποδήλατα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στα 265.700, ενώ τα αυτοκίνητα της πόλης καταμετρώνται σε 252.600.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 20 ηλεκτρικοί αισθητήρες εγκαταστάθηκαν σταδιακά από το 2009 στο δημαρχείο της πόλης και γύρω από την πόλη, για την αυτόματη μέτρηση των ποδηλάτων που ταξιδεύουν μέσα από τη μητροπολιτική περιοχή. Η καταγραφή της κυκλοφορίας των ποδηλάτων είναι μόνο μία πτυχή του στόχου της κυβέρνησης να ενθαρρύνει περισσότερο την αστική ποδηλασία. Η κυκλοφορία των ποδηλάτων έχει αυξηθεί κατά 68% τα τελευταία 20 χρόνια.

Η κυβέρνηση της Δανίας έχει δαπανήσει 135 εκατ. ευρώ από το 2005, προκειμένου να ενθαρρύνει και να διευκολύνει τη μετακίνηση με ποδήλατα, όπως με την κατασκευή γεφυρών και δρόμων αποκλειστικά για ποδηλάτες και πεζούς. Ενώ η κυκλοφορία των ποδηλάτων συνεχίζει να αυξάνεται, σημειώνοντας άνοδο 15% μόνο τον τελευταίο χρόνο, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων μειώνεται σταδιακά, σημειώνοντας πτώση 1% σε σύγκριση με πέρυσι.

Η πόλη έχει ως στόχο το 2025 να γίνεται το 50% του συνόλου των μετακινήσεων με ποδήλατα. Το ποσοστό αυτό σήμερα είναι ήδη στο 41%. Εξάλλου, το μετρό της Κοπεγχάγης θα εγκαινιάσει μία νέα επέκταση το 2019, με σκοπό να μειωθούν περαιτέρω οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης