Η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε χθες Τετάρτη από τις Αρχές της Κούβας να προχωρήσουν στην έκδοση του Νικολάς Ροδρίγκες, ηγέτη της οργάνωσης ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), ο οποίος έχει καταδικαστεί για απαγωγές και σε βάρος του οποίου εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Ο Μιγκέλ Σεμπάγιος, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, εξήγησε πως η Μπογκοτά επέδωσε επίσημο έγγραφο στην Αβάνα με το οποίο αξιώνει την έκδοση του Ροδρίγκες, επίσης γνωστού με το ψευδώνυμο Γκαμπίνο, καθώς και άλλων τριών ηγετικών στελεχών των ανταρτών, που κατονόμασε ως Αουρελιάνο Καρμπονέλ, Αλίριο Σεπούλβεδα και Πάμπλο Μπελτράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γνωρίζουμε ότι ο Γκαμπίνο είναι στην Αβάνα ακριβώς διότι η Κούβα, η κυβέρνησή της, έχει παραδεχθεί πως είναι εκεί πέρα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σε βάρος του Γκαμπίνο, 69 ετών, εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ που συνδέεται με επιχειρήσεις της οργάνωσης των γκεβαριστών ανταρτών, που άρχισε τη δράση της το 1969.

Ο ELN, επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει να πολεμά στο κράτος των Άνδεων, διεξήγαγε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018), αρχικά στον Ισημερινό, κατόπιν στην Κούβα. Ο κεντροδεξιός Σάντος, που έλαβε βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης με τη μεγαλύτερη οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) το 2016, είχε εξηγήσει πως σκοπός του ήταν να επιτευχθεί «πλήρης» ειρήνη στη χώρα. Η διαπραγμάτευση έμεινε ημιτελής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σημερινός πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, που ανήκει στη λεγόμενη σκληρή δεξιά, είχε απαιτήσει να εκδοθούν στη χώρα του οι επικεφαλής των ανταρτών που διεξήγαγαν στην Αβάνα τις διαπραγματεύσεις με αντιπροσωπεία της προηγούμενης κυβέρνησης όταν ανέλαβε την εξουσία.

Η Κούβα αρνήθηκε να τους παραδώσει, επιχειρηματολογώντας ότι τα πρωτόκολλα που είχαν συναφθεί προέβλεπαν σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων εγγυήσεις για την ασφαλή επιστροφή της αντιπροσωπείας των ανταρτών στη χώρα τους.

Σύμφωνα με την Αβάνα, ο Γκαμπίνο ταξίδεψε στο νησί στα μέσα του Ιουλίου του 2018 για λόγους υγείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης