Η Κίνα κατηγορεί την Ευρώπη για «υποκρισία και εκφοβισμό»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021, 12:53
Η Κίνα κατηγορεί την Ευρώπη για «υποκρισία και εκφοβισμό»

Η Κίνα περνά στην επίθεση μιλώντας για «εκφοβισμό και υποκρισία» εκ μέρους των Ευρωπαίων, αντιδρώντας στο γεγονός ότι οι Κινέζοι πρέσβεις σε ευρωπαϊκές χώρες εκλήθησαν στα υπουργεία Εξωτερικών μετά τις κυρώσεις που ανακοίνωσε το Πεκίνο κατά βουλευτών και ευρωπαϊκών οργανισμών σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την οργανωμένη και γενικευμένη καταστολή της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην περιοχή της Σιντζάνγκ από το κινεζικό καθεστώς.

«Η Κίνα δεν αποδέχεται τον παράλογο αυτόν τρόπο ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να καλούν τους πρέσβεις της» δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Μετά την Ολλανδία τη Δευτέρα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Σουηδία και η Λιθουανία κάλεσαν χθες στα υπουργεία των Εξωτερικών τους διπλωματικούς εκπροσώπους του Πεκίνου, ενώ το Βέλγιο και η Ιταλία πρόκειται να το κάνουν, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε το Πεκίνο κατά 10 ευρωβουλευτών για να απαντήσει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για τη γενικευμένη και συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων της μειονότητας των Ουιγούρων.

Στηριζόμενες σε έρευνες αμερικανικών και αυστραλιανών ινστιτούτων και σε πολυάριθμες μαρτυρίες, οι δυτικές χώρες κατηγορούν την Κίνα για την κράτηση εκατοντάδων χιλιάδων Ουιγούρων σε στρατόπεδα, όπου τους επιβάλλονται στείρωση και αναγκαστική εργασία.

Ανταπαντώντας, το κινεζικό καθεστώς κάλεσε πολλούς πρέσβεις ευρωπαϊκών χωρών στο κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Στους Ευρωπαίους επιτρέπεται να δυσφημούν και να επιτίθενται στους άλλους και να επιβάλουν αυθαίρετα κυρώσεις που βασίζονται σε ψεύτικες πληροφορίες και ψέματα, αλλά αρνούνται να επιτρέψουν στην Κίνα να απαντήσει» δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Το θερμόμετρο ανέβηκε όταν το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών επέπληξε με δριμύτητα χθες τον πρεσβευτή της Κίνας στο Παρίσι για «ύβρεις, λεκτικές καταχρήσεις και απειλές» κατά Γάλλου ερευνητή και βουλευτών, καλώντας τον να σεβαστεί τη διάκριση των εξουσιών.

Ο Αντουάν Μποντάζ, ερευνητής ειδικευμένος στην Ασία της Fondation pour la recherche stratégique (FRS), χαρακτηρίστηκε «αλήτης», «τρελή ύαινα», «ιδεολογικό τρολ» σε tweet που αναρτήθηκε την Παρασκευή στον επίσημο λογαριασμό της κινεζικής πρεσβείας στο Παρίσι. Ο ερευνητής δέχθηκε την επίθεση του κινεζικού μηχανισμού γιατί θεωρήθηκε «υπερβολικά επικριτικός» απέναντι στο κινεζικό καθεστώς επειδή κατήγγειλε τις κινεζικές πιέσεις κατά Γάλλων βουλευτών που προτίθενται να επισκεφτούν την Ταϊβάν.

Ο Κινέζος πρεσβευτής στο Παρίσι είχε δηλώσει «κατηγορηματικά αντίθετος» σε σχέδιο επίσκεψης Γάλλων βουλευτών στην Ταϊβάν και τους «προειδοποίησε» να απόσχουν από κάθε είδος επίσημων επαφών με τις Αρχές της Ταϊβάν.

«Αυτές οι μέθοδοι εκφοβισμού δεν είναι αποδεκτές και ξεπερνούν όλα τα κοινώς παραδεκτά όρια που ισχύουν για μια πρεσβεία» απάντησε το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Στις σχέσεις μας με την Κίνα, δεν υπάρχει χώρος για ύβρεις και απόπειρες εκφοβισμού κατά βουλευτών της Γαλλικής Δημοκρατίας και ερευνητών. Υπερασπιζόμαστε όσους ενσαρκώνουν την ελευθερία της έκφρασης και τη δημοκρατία. Πάντα και παντού» είχε απαντήσει προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Το Σαββατοκύριακο, ο Αντουάν Μποντάζ κατήγγειλε αυτές τις εκρήξεις, αναφερόμενος σε ένα αίσθημα πλήρους ατιμωρησίας και μία θρασεία ρητορική της κινεζικής διπλωματίας στο εξωτερικό.

Οι Κινέζοι διπλωμάτες στο εξωτερικό έχουν υιοθετήσει κατά το τελευταίο διάστημα μία εξόχως επιθετική στάση, επενδύοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υπερασπιστούν με μία νεοαποκτηθείσα αυτοπεποίθηση τις θέσεις του Πεκίνου.

Ο κινεζικός Τύπος τούς χαρακτηρίζει «μαχητές λύκους», κάνοντας αναφορά σε μία πολύ δημοφιλή κινεζική ταινία δράσης, όπου ένας ήρωας τύπου Ράμπο πολεμά εναντίον ξένων μισθοφόρων.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021, 12:59