"Η Κίνα έκρυβε την αλήθεια για τον κορωνοϊό"

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020, 07:35
"Η Κίνα έκρυβε την αλήθεια για τον κορωνοϊό"

Έκθεση-βόμβα της CIA αναφέρει ότι η Κίνα εμπόδισε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να εκδώσει παγκόσμια προειδοποίηση για τον κορωνοϊό τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, που έκανε την αποκάλυψη, δύο ανώνυμες πηγές που μίλησαν σε αυτό επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς και εξήγησαν ότι το Πεκίνο απείλησε να μη συνεργαστεί με την έρευνα του ΠΟΥ για τον ιό εάν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η Κίνα συνέχισε να συγκεντρώνει ιατρικές προμήθειες από άλλες χώρες, ενώ ο ΠΟΥ διατηρούσε τη σιωπή του.

Η έκθεση της CIA είναι η δεύτερη από διεθνή μυστική υπηρεσία που καθιστά την Κίνα υπόλογη για την εξάπλωση του ιού, καθώς οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Η πρώτη έκθεση καταρτίστηκε την περασμένη εβδομάδα από μια γερμανική υπηρεσία και δημοσιεύτηκε από το Der Spiegel. Κατηγορούσε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι άσκησε ο ίδιος προσωπικά πίεση στον επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγέσους στις 21 Ιανουαρίου - εννέα ημέρες προτού ο ΠΟΥ κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μιλώντας στο Newsweek, ο ΠΟΥ αρνήθηκε την άμεση εμπλοκή του Τζινπίνγκ, χωρίς ωστόσο να σχολιάζει τους ισχυρισμούς για την προσπάθεια της Κίνας να καθυστερήσει την παγκόσμια έκτακτη ανάγκη.

«Δεν σχολιάζουμε συγκεκριμένες συζητήσεις που διεξάγονται με κράτη-μέλη, αλλά μπορούμε να πούμε ότι ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο ΠΟΥ ενήργησε βάσει τεκμηρίων που επικεντρώνονται στην προστασία όλων των ανθρώπων παντού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Η έκθεση της CIA επισημαίνει ότι, όταν ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία στις 30 Ιανουαρίου, επιχείρησε να βγάλει από το κάδρο την Κίνα. Και η αναφορά χαρακτηρίζει τη στάση αυτή αιτία που πυροδότησε οργή στη Δύση και ώθησε τον πρόεδρο Τραμπ να επικρίνει τον ΠΟΥ για τη στήριξη που παρείχε στον χειρισμό του Πεκίνου και στη συνέχεια, τον Μάρτιο, να αναστείλει τη χρηματοδότησή του.

Πηγή: Newsweek

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020, 08:20